Ботокс през 2020?!? Защо, кога, колко и къде да го поставим?!

Ботокс през 2020?!? Защо, кога, колко и къде да го поставим?!

Ботулиновият токсин, по известен като БОТОКС (по името на първия регистриран за приложение продукт), е един от най-ефективните и често прилагани средства в естетичната практика. Популярен е както с възможността за промяна на мимиката на лицето, така и с приложението му в други медицински области – намалява мускулните спазми, спира мигренозното главоболие, действа върху очни проблеми, прилага се при повишено изпотяване, намалява депресивните настроения и т.н.

В естетичната дерматология прилагаме ботокс основно когато искаме да намалим частично или напълно повишената активност на мускули по лицето и бръчките, които се появяват именно в резултат на нея. Когато се усмихваме, смръщваме, сърдим или изразяваме друга емоция се активира комплекс от мускули, които водят до поява на бръчки или хлътвания по лицето. Чрез умереното блокиране на мускулите предотвратяваме появата на бръчките и лицето добива по-младежки вид. Ежегодно в света се осъществяват няколко десетки милиона процедури с ботулинов токсин за медицински и естетични цели.
Възрастовите граници на хората, които се доверяват на ботулиновия токсин за постигане на естетични корекции, се мени бързо. Докато преди години прилагането му беше запазена територия за дами над 40 години, сега е обичайно млади жени и мъже да посещават кабинетите по естетична дерматология с желание да се подложат на подобна терапия. С днешната тема бих искала да погледна малко отвъд стандартните индикации за приложение на ботулинов токсин и да обобщя непрекъснато разширяващите се индикации за приложение на продукта през 2020.

  1. Ботокс преди 30

Процесът на стареене на кожата не започва магически, когато навършим 40, 50 или 60 години… Той започва още в детството, дори при раждането ни, но е претенциозно да кажем, че трябва да започнем да мислим за това още на този етап. С напредването на познанията, обаче, става все ясно, че ако блокираме механизмите на стареене по-рано, бихме имали много по-дълго добре изглеждаща кожа.

Говорейки за използване на постиженията на естетичната медицина, не можем да не отбележим социалните феномени, които съпътстват развитието на обществото ни. Развитието на социалните мрежи и търсенето на максимално добро представяне на индивидуалността ни в тях засилва желанието да изглеждаме добре на снимки. Селфи-образът все по-често става отражение на нашето собствено АЗ. През последните няколко години младите хора очевидно следят постиженията на съвременната приложна наука и предпочитат да се доверят на превантивната медицина и да приложат върху себе си възможностите на естетичната дерматология, преди настъпването на първите белези на остаряването. От няколко години отчетливо се затвърждава тенденцията за приложение на ботулинов токсин сред хората на 30 години. Новост е, че от 3-4 години в тази надпревара се включиха и хората, на които предстои да навършат 30 години. Все по-актуална тенденция е ботулинов токсин да прилагат и от 27-28-годишни момичета и момчета. Те търсят превантивният му ефект върху появата на бръчките. Все повече той се превръща в част от превантивната козметика, подобно на кремовете за около очна област и продуктите за свиване на разширените пори.
В случая говорим за превантивен ботокс! Това е един от триковете за забавяне процеса на стареене чрез частично блокиране лицевите мускули, които участват в предстоящото оформяне на бръчки по лицето! Едно от големите предимства на ранното използване на ботулинов токсин е, че той модулира мимиката по естествен начин и допринася за плавното преминаване на годините, които ще оставят незабележим отпечатък върху лицето. Дозата, очаквано, е значително по-ниска от обичайната за коригиране на съответните зони при по-зряло лице. Стремежът при подобна корекция не е да се постигне пълно блокиране на мимиката, а само нейното намаляване. Това води до постигане на максимално естествен вид и излъчване.

  1. Baby-Botox – малки дози ботулинов токсин за повърхностно приложение

Инжектирането на микро-дози токсин е популярно през последните 1-2 години като Микро-ботокс или Бейби-ботокс. Това е инжекционна процедура, при която много повърхностно в кожата се инжектират микро-дози от ботулиновия токсин с цел свиване на порите, намаляване на секрета на потните и мастните жлези на кожата. В допълнение се постига максимално естествен вид на линиите и бръчките. За разлика от стандартното приложение в мускулите на лицето, тук инжектирането е много повърхностно в самата кожа. Като резултат от този начин на приложение не се наблюдава застиване на мимиката, а намаляване на омазняването на кожата, размера на порите, степента на акне и зачервяването на кожата. Този начин на приложение може да се комбинира и със стандартно приложение на ботулинов токсин. Ето защо трябва да обсъдите с дерматолога си дали искате ефект на изглаждане на бръчките или намаляване на омазняването или и двете

  1. Ботокс за оформяне на линията на долната челюст

Една от съвременните тенденции на 2020 г. е терапия с ботулинов токсин на лицевия контур – при нея в основния дъвкатлен мускул (масетер) на долната челюст се прилага токсин. Този мускул е основен в процеса на дъвкане, развива се в хода на годините и големината му може да бъде различна, според употребата му. При някои хора той е силно развит, поради активно и често дъвкане, но това обичайно зависи и от генетични фактори. Неговите по-големи размери определят по-широка долна челюст и квадратно или правоъгълно лице. Терапията с ботокс на този мускул в долната част на лицето води до видимото му изтъняване и се използва за лечение и на някои заболявания на темпото-мандибуларбите стави. Често се използва и при хора, които скърцат със зъби и така изтриват неравномерно дъвкателните повърхности на зъбите си. Ботулиновият токсин в тези случаи се използва за временно намаляване тонуса на мускула и функционално подобрение баланса на ставата и подобряване вида на долната част на лицето.

Едно от най-новите тенденции в естетичната медицина е чрез неоперативните техники да се постигне контуриране на лицето и да се оформи съвършена линия на долната челюст. Техниката за прилагане на ботулинов токсин, с цел оформяне на лицев контур, е стара, но добива все по-голяма популярност през последните 2-3 години. Прилагана дълги години, основно в Азия за намаляване обема на лицето в долните му 1/3, които са доста характерни за жените в тази част на света.

  1. Ботокс за повдигане на върха на носа

Една от по-малко популярните индикации за прилагане на ботулинов токсин е неоперативната корекция на носа. Токсин може да бъде използван за повдигане на върха на носа, който увисва в годините, за намаляване на радиерни линии по гърба на носа, познати като “заешки нос”, както и прекалено активно движещи се ноздри. Корекцията на носа с ботокс е бърза, безболезнена и най-важното напълно безопасна процедура. Както всяка друга, и тя има ограничения – ефектът й настъпва 10-14 дни след инжектирането и продължава 4-5 месеца. Възможно е постигнатият резултат да се окаже неудовлетворителен за човек, поради очакване за по-голямо повдигане, от това, което може да се постигне спрямо заложените характеристики на конкретното лице. В такива случаи е добре да се обсъди и възможност за корекция на носния ъгъл с филър.

  1. Ботокс за оформяне на брадичката

През последните няколко години брадичката се превърна в обект на интерес за потребителите на естетични услуги. Тя от една страна издължава лицето, а от друга би могла да придаде сърцевиден овал на лицето, който е характерен за младежкото лице. Това, което наблюдаваме в зряла възраст, е загуба на естествената отпуснатост на брадата – тя добива нагънали релеф и характеристиките на “портокалова” кожа. Това се наблюдава като резултат от засилената мускулна активност, която лесно може да бъде намалена чрез инжектиране на ботулинов токсин в брадата. Възможно е това да не е достатъчно за постигане на хармонична долна част на лицето и след отпускането с ботокс да се наложи и инжектиране на филър в тази област.

Както се вижда от вече изброените нови индикации, процедурите в естетичната практика се обогатяват непрекъснато. От една страна те отговарят на непрекъснатото търсене на нови терапии, а от друга следват постоянно развиващото се разбиране за процесите на стареене и промени на лицето и тялото в годините.

Related posts

Call Now Button