Димитър Костуранов: Какво трябва да знаем преди планиране на естетична процедура за тяло

Димитър Костуранов: Какво трябва да знаем преди планиране на естетична процедура за тяло

Много важна част от програмата за постигане на идеални форми е навременното начало

СТИГНАХА ЛИ ЕСТЕТИЧНИТЕ ПРОЦЕДУРИ ЗА ТЯЛО ПОПУЛЯРНОСТТА НА ЕСТЕТИЧНИТЕ ПРОЦЕДУРИ ЗА ЛИЦЕ?

В последните няколко години отчитаме ръст при процедурите за тяло в нашата практика и интересът към тях определено расте. Това сочат и световните тенденции – повишен интерес към оформяне на тялото чрез неинвазивни техники. Пациентите ни през последните 2-3 години стават все по-прецизни по отношение подбора на терапии при изготвяне на персоналните им програми. И ако трябва да дадем еднозначен и кратък отговор – да, сегментът „ТЯЛО“ се развива, намирайки все повече нови потребители и въвеждайки все по- съвременни и високотехнологични терапии.

 

КОИ СА НАЙ-ТЪРСЕНИТЕ ЕСТЕТИЧНИ ПРОЦЕДУРИ ЗА ТЯЛО?

Най-често пациентите търсят процедури, посредством които да намалят обиколката на различни части от тялото си. В този смисъл едни от най-актуалните терапии са тези, които стапят мастните натрупвания и извайват проблемните зони. Втората голяма група актуални процедури са тези, които намаляват видимо целулита. Този проблем обичайно е свързан със стила на живот, което обяснява и все по-младата възраст на хората с подобни оплаквания, които консултирам през последните години.

КОГА Е НАЙ-ПОДХОДЯЩОТО ВРЕМЕ ЗА ТЯХ? ИМА ЛИ СЕЗОННОСТ ПРИ РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ ПРОЦЕДУРИ?

Най-доброто време за промяна на тялото чрез неинвазивни техники е когато човек усети потребността в себе си. Личната мотивация за промяна е от голямо значение при процедурите за тяло, тъй като изисква пренастройване на целия режим на хранене и движение. При този вид терапии сезонът не е от толкова голямо значение, както е при тези за лице. Обикновено отчитаме засилено търсене на процедури за тяло през пролетта и лятото, но това е чисто психологически феномен.

В този период от годината човек се опитва да се подготви за плажа и за носене на по-леки и отворени дрехи, които неминуемо биха разкрили и част от тялото. Моят съвет към пациентите е да планират първите си процедури 3-5 месеца преди активната отпуска, ваканция и т.н. Това ще даде възможност за постигане на оптимални резултати.

МОГАТ ЛИ ЕСТЕТИЧНИТЕ ПРОЦЕДУРИ ДА ЗАМЕНЯТ НЕОБХОДИМОСТТА ОТ ДИЕТА И РЕДОВЕН СПОРТ?

Категорично не! Здравословният хранителен режим и навици, активното движение и спорта са от първостепенно значение за постигане на желаното тяло. Когато само това не е достатъчно, се включват различните по ефективност и степен на инвазивност терапии. Много важна част от програмата за постигане на идеални форми е навременното начало. Важно е човек да отчете факта, че терапията ще даде резултати няколко месеца след стартирането й, за да бъде тя планирана правилно и да даде навреме желания резултат.

КЪДЕ Е МЯСТОТО НА ТЕЗИ ПРОЦЕДУРИ МЕЖДУ ДИЕТАТА И СПОРТА?

Успешната класическа формула е: Диета + Спорт + Процедури! Процедурите са с огромно значение, когато искаме да подобрим вида на дадена зона, а хранителният режим и физическите натоварвания водят до оформяне на тялото като цяло. От тук идва и правилната стратегия – когато искаме да променим цялостния вид на тялото, правилният инструмент са диетата и движението, а когато искаме да променим само конкретна област – би следвало да се доверим на терапиите за тяло! Никога обаче не трябва да забравяме и факта, че намаляващите телесните мазнини процедури водят до риск от натрупването на масти в организма. Ето защо ние, като специалисти, винаги препоръчваме липоразграждащите терапии да са съпроводени с активно движение. Това ще гарантира правилното метаболизиране на разградената мазнина и нейното елиминиране от организма без неблагоприятни дългосрочни ефекти върху тялото.

КАКВИ СА НАЙ-ПРЕПОРЪЧВАНИТЕ В МОМЕНТА АНТИЦЕЛУЛИТНИ ТЕРАПИИ И ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ДА ПРЕМАХНЕМ НАПЪЛНО ЦЕЛУЛИТА ЧРЕЗ ТЯХ?

Целулитът е състояние, което изисква прецизна диагностика. Причините за появата му могат да бъдат различни – генетични, метаболитни, ритъм на живот и др. За постигане на резултати от планираните терапии е от съществено значение да бъдат разбрани причините за появата му. Оценката на типа на целулита и степента му позволяват индивидуализиране на терапията. Различни са механизмите, по които може да бъде въздейдствано върху него, но всяка програма се базира на възможностите за подобряване на лимфния дренаж. Допълнително се оценява и възможността за подобряване на структурата на кожата – отпуснатост, липса на еластичност, които имат пряко отношение към възникването на проблема. В този смисъл радиочестотното третиране, в комбинация с нашумялата напоследък ударновълнова терапия Xwave, са сред най-предпочитаните.

ДО КАКВА СТЕПЕН МОЖЕ ДА БЪДАТ НАМАЛЕНИ МАЗНИНИТЕ С АПАРАТНИТЕ ПРОЦЕДУРИ ЗА СТАПЯНЕ И СТЯГАНЕ НА КОЖАТА?

Това е един от най-често задаваните въпроси към нас, преди да пристъпим към работа. Както всяка друга интервенция, която осъществяваме върху тялото на човек, и тази има твърде индивидуален характер. Резултатите в повечето случаи зависят от желанието за постигане на ефект, което мотивира и промените в хранителния и двигателен режим. Несериозно е да обещаваме в цифри степенна промяна в тялото, ако преди това не сме постигнали разбирането на пациента за необходимостта от целенасочена смяна на стила на живот. На второ място идва и въпросът за индивидуалната ефективност на всеки вид терапия. Комплексът от генетични, възрастови и функционални характеристики на тялото, както и началното състояние на мастната тъкан, определят различния начин на повлияване на мастните отлагания при различните хора при една и съща процедура.

 

КОГА Е ВРЕМЕ ДА СЕ ОБЪРНЕМ КЪМ ИНЖЕКЦИОННИ ТЕРАПИИ?

В практиката си всеки специалист, който разработва програми за промяна на структурата на тялото, се доверява на балансирания подход, съчетаващ терапии с апарати и инжекционни техники. Поради естеството на неинвазивните апаратни процедури и относително ниската честота на странични ефекти, те са първият избор при съставяне на програма за терапия на тялото. Когато апаратните терапии не се справят с проблема, идва време за въвеждане на инжекционни процедури. Огромен плюс на медицинската практика, в която работя, е че винаги мога да разчитам на дерматолозите от екипа за оценка на състоянието на кожата и осъществяване на най- подходящата липолитична терапия или мезотерапия. Престъпно е пациентите да бъдат подлагани на терапии с апаратура с неясен произход и недоказани качества, без яснота до какви резултати ще доведе това. За широката аудитория е важно да се знае, че апаратите за тяло са източници на мощни високоенергийни импулси, които често имат възможност за разпространение към околните тъкани, ако не са обезопасени, и това може да доведе до различни усложнения. От съществено значение е и кой извършва процедурите – да се довериш на хора без познания за човешката анатомия и физиология може да бъде опасно. Винаги търсете медицински специалисти в клиники!

НА ФИНАЛА НА РАЗГОВОРА – КАКВА СПОРЕД ВАС Е НАЙ-ТОЧНАТА РЕЦЕПТА ЗА ПОСТИГАНЕ НА ИДЕАЛНО ТЯЛО В ПЕРИОДА ПРЕДИ ЛЯТОТО?

Както вече споменах, промяната в начина и стила на живот е едно от най-важните действия в плана за промяна на тялото. Срещата и консултацията с медицински специалист, който да състави план спрямо вашите индивидуални особености, е от основно значение. По време на консултацията пациентите получават детайлна информация и за това как въздействат самите терапии върху тялото, кое е важно и защо, кои са съществените за него детайли, на които да обърне внимание и др. Адекватната и правилна преценка от страна на специалиста и реалистичните очаквания от страна на пациента са от изключително значение за започване на терапия и постигането на желан резултат!

Трябва да се има предвид и факта, че между отделните процедури има интервали, в които тялото има нужда да преработи и отделя отпадните продукти, получени вследствие на третирането.

КРИЯТ ЛИ РИСКОВЕ ОТ УСЛОЖНЕНИЯ ТЕЗИ ПРОЦЕДУРИ?

Разбира се! При неправилно извършени процедури, несъобразени работни параметри, неподходящо подбрана технология, неквалифициран или недобре обучен персонал рискът от усложнения се увеличава многократно.

Димитър Костуранов – Дерматологична клиника REVERSE

Завършил Медицински Университет – София, специалност Физиотерапия.

Над 10 години опит с лазерни и апаратни процедури за лице и тяло.

С над 30 сертифицирани обучения в България и чужбина.

Related posts

Call Now Button