Д-р Деница Желева: Посещението на медицински център не е обвързано със заразяване!

Д-р Деница Желева: Посещението на медицински център не е обвързано със заразяване!

Д-р Деница Желева е специалист в дерматологична клиника REVERSE. Основните й научни интереси са свързани с детската дерматология и лекарствено индуцираните заболявания.

Макар и не на „първа линия“, д-р Желева е в пълна подкрепа на своите колеги.
Вижте какво разказа тя. Лекарят, който остава в грижа за кожата, въпреки пандемията и извънредното положение, защото, както гласи латинската сентенция: „Tempora mutantur et nos mutamur in ilis.“ – Времената се променят и ние се променяме с тях!

Д-р Желева, какви скрити рискове крие самоизолацията и страхът от заразяване за кожата?

Предполагам, че никой от нас, не си е представял, че е възможно да настъпят времена, в които да се прегръщаме и целуваме е строго забранено. Времена, в които да се избягваме и да се разминаваме като бързи влакове по улицата… е новата реалност.

Има обаче неща, които не трябва да бъдат избягвани. Не трябва да избягваме сигналите на нашето тяло. И докато, колегите на „първа линия“ се борят за живота на всички заразени с Covid-19, стотици хора всеки ден се борят за своето здраве рамо до рамо със специалистите от „втората линия“.
И повярвайте, броят на смъртните случаи всеки ден, е много по-голям от този, който имаме до момента в резултат на инфекцията с Covid 19.

Как пациент с дерматологично оплакване може да направи медицинска консултация във време на изолация?

Всички ние, които продължаваме да работим, се приспособихме, като преглеждаме през телефона или компютъра, като се стремим да сме максимално полезни. В момент на криза, това е най-лесният начин, пациент с оплакване да получи лесно и достъпно насоки за справяне със своя медицински проблем.

Тази консултация „по телефона“ вероятно създава хиляди въпросители?

Точно така. Не винаги медицинският проблем е лесен за диагностициране, посредством една или две снимки.
Медицината е изкуство. А добрият резултат за пациента е свързан с назначаването на допълнителни изследвания и провеждането на детайлен преглед „стъпка по стъпка“. Всичко това се губи в телефонната слушалка, което допълнителни ни затруднява.
Понякога дори след 30 минутен преглед се случва да нямаме диагноза. Тогава се започват консилиумите, справките по дебелите учебници и допитването до колеги.

Има ли риск от заразяване с вирусна инфекция при посещение в медицински център?

Посещението на един медицински център не е обвързан с риск от заразяване с вирусна инфекция. Много по-голям риск крие посещението на хранителен магазин, например. Всички медицински заведения са взели мерки, според разпоредбите на РЗИ, за стриктна дезинфекция на работното място.
Специалисти от всички области на медицината, продължават ежедневната си работа с пациенти, защото Covid-19 няма да промени заболяваемостта сред населението. Даже напротив, все по-голям ще бъде броят на пациентите с недиагностицирани заболявания на вътрешнните органи, усложнения от хронично-рецидивиращи или автоимунни заболявания, заболявания на нервната система или опорно-двигателния апарат.

Каква е истинската опасност от самоизолацията и страха?

Все по-голям е броят на деца и възрастни с кожни болести, които си стоят у дома и продължават да се чешат, да ги боли или да им пари… но не отиват на лекар!
Част от тях изпращат снимки (заснети на тъмно, със светкавица), без необходимата история на заболяването.
Други дори не прикачват снимки, а в същото време очакват професионална диагноза.
Въпреки пандемията и страха, не забравяйте, че кожата търси своето внимание! Тя ще напомня всеки миг за себе си, просто защото е най-големия човешки орган.


Мили пациенти,

Здравето е в нашите и Вашите ръце.
Докато не можем да си ги подадем, позволете ни поне да се виждаме и да ползваме очите си. Така ще диагностицираме, лекуваме и помагаме.
Медицинският преглед е необходимо да се извърши навреме, на правилното място, при избягване на всякакъв риск за Вашето и нашето здраве!

Ако имате симптоми, моля, #ОстанетеСиВкъщи, но опишете възможно най-подробно историята на своето оплакване.

Ако считате, че сте здрави- запишете си час, сложете си маска и заповядайте на преглед! Избегнато е струпването на пациенти, чакалните на всички здравни заведения се поддържат идеално чисти и дезинфекцирани.
Желанието на всички нас е да помогнем и да Ви дадем правилна диагноза и терапия!

Защото „Medice, cura aegrotum, sed non morbum!“ – Докторе, лекувайте пациента, а не болестта!

Бъдете наши пациенти и ни позволете да излекуваме Вашата болест!

Останете здрави!

Д-р Деница Желева
специалист „Дерматология и венерология“

Related posts

Call Now Button