Д-р Силвия Сапунджиева: Кожни алергии в период на пандемия

Д-р Силвия Сапунджиева: Кожни алергии в период на пандемия

Д-р Силвия Сапунджиева е специализиращ лекар по „Дерматология и венерология“. Работила е в клиниката по кожни болести на Медицинския институт на МВР в София, а в момента приключва специализантски курс в Катедрата по Дерматология на Медицински университет-София към „Александровска“ болница.

Д-р Сапунджиева, как реагира кожата ни по време на пандемия и наблюдава ли се бум на алергичните реакции, следствие от предпазните средства?

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Тя е първата степен на защита на организма срещу обезводняване, наранявания, температурни промени и инфекции. Именно кожата ежедневно е изложена на въздействието на различни алергени и дразнители. Попадайки върху нея, те активират имунната система, като в резултат на тази реакция може да се наблюдава зачервяване, подуване, обрив, сърбеж, парене. Нелекуваните случаи или неадекватно приложената терапия могат да доведат до хронифициране на процеса. Кожата постепенно загрубява и започва да се лющи с фини люспи.

Какви кожни раздразнения наблюдавате на този етап във Вашата практика?

Множество са алергените, които могат да причинят кожна реакция.
Някои от основните подгрупи кожно-алергични заболявания, които често наблюдаваме днес са:

Уртикария – най-широко разпространена сред всички кожни алергии, протича с появата на бързопреходни и променящи мястото си уртики (зачервени и надигнати петна), известни популярно още като копривна треска. Това са плътни, плоски или надигнати кожни участъци с различна форма.

Атопичен дерматит– е вид дерматит, който представлява остро, подостро или хронично възпалително, рецидивиращо и сърбящо заболяване на кожата. Не е известна причината за появата му, но се знае, че има няколко предразполагащи фактори – фамилна история за атопичен дерматит, астма, сенна хрема, които повишават риска от появата му. Има различни вариации в засягането и появата му – от засягане на малки червени, възпалени и секретиращи кожни участъци до обхващане на големи зони от тялото.

Дерматит или екзема – е често срещано заболяване, което създава дискомфорт и неприятно усещане, предимно интензивен сърбеж. Това е кожен обрив, а основните му белези са възпаление, зачервяване и удебеляване на кожата, като понякога е възможно тя да се излющи. От ключово значение е да се установи причинителя и дали става въпрос за алергия или има друг причинител.

Слънчева алергия – все повече хора страдат от нея през лятото, когато тялото е изложено на пряка слънчева светлина. Особено ако не се предпазва със слънцезащитни продукти, рискът от кожни алергии се увеличава многократно.

Какво да правим при поява на симптоми на кожна алергия?
Задължителна е консултацията с лекар при появата на кожни алергии. От значение е разпознаването на алергичните от неалергичните състояния на кожата. Голяма част от кожните заболявания могат да бъдат трудни за различаване при първа проява. Това налага в повечето случаи допълнителни изследвания, за да се направи тяхното отдиференциране.

След консумация на някои храни също може да се появят алергични обриви. Такива храни най-често са богати на хистамин. Това са морските дарове, някои сирена (например синьо сирене), ягоди и др.

Приемът на някои медикаменти също може да причини кожни заболявания – обикновено това са антибактериални средства, антиконвулсивни препарати, нестероидни противовъзпалителни средства, цитокини, психотропни лекарства, химиотерапевтици.

Няколко основни препоръки за превенция от поява на кожни реакции:

  • Заменете всички душ гелове и сапуни с течни измиващи препарати с ниско или неутрално pH и по възможност – без аромати;
  • При къпане използвайте вода с температура, близка до телесната. Много горещата вода допълнително изсушава кожата.
  • Продължителността на един душ не трябва да е повече от 5 минути.
  • Хидратирайте кожата си редовно, защото алергените проникват по-лесно през суха кожа;
  • Избягвайте директен кожен контакт с вещества, към които предполагате, че сте алергични. Това е сигурен начин за предпазване от развитие на алергична реакция.
  • Внимавайте с домашните любимци, ако имате съмнения за кожни алергии или друг вид алергия. При съмнение за такава, може да си направите изследване за алергия

    Д-р Силвия Сапунджиева
    Специалност „Дерматология и венерология“

Related posts

Call Now Button