Естетични процедури в условията на КОВИД-19-ваксинация

Естетични процедури в условията на КОВИД-19-ваксинация

През последните 6-8 месеца активно се заговори за възможността да получим ваксинация срещу КОВИД-19, чрез която да преминем относително безопасно през пиковете на инфекцията. Това поставя на дневен ред и темата за възможното комбиниране на ваксините и осъществяваните естетични процедури.

Като медицинска специалност естетичната дерматология често е изправена пред въпроси от медицинско естество, които трябва да бъдат решени според съвременните открития и натрупани факти. Критичността и познанията ни на лекари често са от съществено значение за решаването на много от въпросите, които ни отправят нашите пациенти. Един от най-съществените, през последните няколко месеца, е свързан с възможностите и рисковете от поставяне на ваксина срещу КОВИД-19 при хора, които имат филър или планират да се подложат на процедура за намаляване на видими бръчки или уголемяване на устни, скули и др.

Необходимо ли е да се съобразяваме с ваксинацията, когато планираме естетична корекция? Трябва ли да подбираме конкретна ваксина, ако вече имаме инжектиран ботокс или филър? Трябва ли да изчакваме определен период от време след ваксинация, за да поставим филър или ботулинов токсин? На тези и всички други въпроси даваме отговор в днешната ни блог-тема.

Дермалните филъри

Първият ми съвет като лекар е да се ваксинирате, когато имате възможност за това! Към момента няма доказателства за тежки реакции на взаимодействие между ваксина и филър!

Помнете винаги, че ваксината на първо място помага да избегнете заразяване с КОВИД-19 или той да протече по-леко! Едва тогава идва време да обмислите естетичните корекции – тези, които вече са направени или такива, които сте планирали в близко бъдеще – те не би следвало да са причина за отлагане на ваксинация!

Ваксините срещу КОВИД-19 бяха въведени в практиката след клинични изпитвания сред десетки хиляди доброволци. В този период беше установено, че страничните реакции от страна на поставените филъри след ваксиниране са много редки и когато все пак такива настъпят, те протичат леко и са лесни за овладяване.

Към настоящия момент в България има одобрени 4 ваксини срещу КОВИД-19 и само при една от тях1 има обявени случаи на странични реакции по време на клиничните тестове. Във фаза 3 на клиничното изпитване на ваксината са установени временни възпалителни реакции в мястото на вече поставен филър – при двама души от ваксинирани 30 351 лица. При тях реакцията възниква след инжектиран хиалуронов филър, съответно за уголемяване на скули и устни. Наблюдавани са лекостепенни подувания, за овладяването на които не е било наложително прилагането на противовъзпалителни медикаменти. Не е била необходима спешна помощ, нито хоспитализация, състоянието не е било живото-застрашаващо.

В реалната ни практика такава ситуация често бива овладявана чрез терапия с ниска доза кортикостероид или друг противоалергичен медикамент. Възможно е да отзвучи постепенно и оставена без терапия.

Подобна ответност, спрямо ваксини, не е необичайна в медицинската практика и тя може да бъде провокирана от различни фактори. Нерядко възпалителни реакции се наблюдават при пациенти, които са поставили филъри. Освен от ваксинация, такъв отговор на организма може да бъде провокиран и от общо неразположение, различни инфекции (на дихателните пътища, отделителната система, гениталните органи и др.), както и от поставяне на друг вид ваксини.

Когато имунната система се срещне с някой от потенциалните активатори, какъвто е ваксината или инфекция, тя включва поредица от биохимични и биологични реакции. В резултат на тази активация тялото се опитва да “намери” и реагира срещу всеки външен за него агент. В подобна ситуация поставените филъри могат да бъдат идентифицирани като чуждо тяло, спрямо което да бъде насочен имунният отговор, за да може то да бъде “освободено” от него чрез силата на възпалителната реакция. Тя е най-агресивна в началните моменти (в острата фаза на възпалението или първите дни от въздействието на ваксината), след което постепенно отзвучава.

За възникването на тази първична остра реакция на взаимодействие значение имат видът на приложения филър и естеството на ваксината, както и индивидуалната реактивност на човек. Клиничните наблюдения във фазата на регистрация на ваксините показват тези странични ефекти само при една от регистрираните ваксини.1 Всички наблюдавани подобни състояния са към филъри, съдържащи хиалуронова киселина. Такива са и моите наблюдения в клиничната практика – филърите с хиалуронова киселина предизвикват много по-често реактивност. Пред медицинските изследователи стои въпросът кои точно са молекулите в състава им, които предизвикват тази реактивност и изясняване на точния механизъм за клетъчна активация в тези ситуации.

Обсъждайки темата обаче не бива да се забравя, че основната полза от ваксинирането е да осигурите защита срещу тежко протичаща КОВИД-19-инфекция за себе си и своите близки. При подобен акт всеки от нас поема риска от краткотрайна поява на леки странични ефекти (температура, обща отпадналост и неразположение, болка на инжекционното място). Подуването на лицевите зони, в които преди това са били поставени дермални филъри с естетична цел, трябва да бъдат разглеждани само като една от възможните бързо преходни странични реакции след ваксинация.

Ботулиновият токсин

Вторият ми съвет е да не поставяте знак за равенство между страничните ефекти след ваксинация след инжектиране на дермални филъри и ботулинов токсин.

Към момента няма данни за възпалителни реакции след поставяне на ботулинов токсин в период след ваксиниране срещу КОВИД-19! Такива не са наблюдавани и след извършване на други ваксини, нито след общи за организма инфекции.

В заключение бих искала да кажа, че сега, повече от всякога препоръчвам, когато планирате естетична корекция да се консултирате предварително с лекар-специалист, независимо дали е поставена или не ваксина срещу КОВИД-19. Необходимо е да направите и подобна консултация, ако усетите реакция (подуване, болка, зачервяване и др. подобна) в място, на което преди това е инжектиран филър. Личният ми съвет към пациентите е да избягват естетични процедури с дермален филър 14 дни преди и след ваксинирането.

За консултация може да се обърнете към всеки специалист по дерматология, естетична медицина или пластична хирургия, за да разберете всичко за взаимодействието между филърите и ваксините. Лекарите от този медицински спектър имат знанията, опита и оборудването да се справят с всеки проблем, който възникне с вече поставени дермални импланти.
Надявам се да бъдете здрави, със сияйна кожа, да търсите и намирате здравословни и малко рискови възможности за постигане на младежки и естетичен външен вид!

Кратка характеристика на продукта. COVID-19 Vaccine Moderna инжекционна дисперсия
https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/01/09/listovka_i_kratka_kharakteristika-moderna.pdf

Related posts

Call Now Button