Извайване на лицев контур – хит в естетичните процедури или начин за забавяне на процеса на стареене

Извайване на лицев контур – хит в естетичните процедури или начин за забавяне на процеса на стареене

През 21ви век за съвременният човек е важно не само как изглежда и какъв е образът му в огледалото, а и каква е неговата проекция в социалните мрежи. От няколко години млади и по-възрастни хора споделят ежедневно снимките си в тези нови медийни канали, търсейки одобрение и лайкове. Стремежът на всички е да следват съвременните и актуални тенденции в модата – за дрехи, обувки, грим, но и все по-често за структура на лицето и вид на кожата.

Ето защо все по-често заявката към нас – естетичните дерматолози е да оформим перфектния лицев контур, който от една страна да ни помогне да видим мечтания образ върху снимките си, а от друга да излъчва здраве, добър тонус и добра спортна форма и това да ни носи увереност.

Ако не сме родени с добре очертана долна челюст и подчертани скули, или с времето кожата ни по лицевия контур се е отпуснала, не трябва да се отчайваме, а да потърсим консултация с естетичен дерматолог или пластичен хирург. Съвременната естетична медицина разполага с множество средства за подобряване на тази част от лицето ни, стига да е поставена точната „диагноза“ и да потърсим разрешение на проблема достатъчно рано.

На първо място важно е да се знае, че стегнатостта на кожата може да бъде поддържана, което да позволи на лицето ни да остане стегнато и изваяно по-дълго време, отколкото ни е отредила природата. Преди да стигнете до обмисляне на пластична хирургия е важно да се запознаете с методите за неоперативно подмладяване на структурата на лицето и качеството на кожата в областта на лицевия контур.

Три са основните стъпки:

  1. Намаляване на мастните отлагания под брадичката и по хода на долната челюст
  2. Стягане на кожата в същата област
  3. Възстановяване структурата на лицевия контур

Какви са основните методи за намаляване на нежеланите мастни натрупвания в областта под брадичката?

Какво и кога да инжектираме за да стопим мазнините?

Новост в естетичната медицина от последните 6-7 години са инжекциите с дезоксихолева киселина, които намаляват мастните отлагания. След инжектирането мазнините се разграждат НЕОБРАТИМО и освободените мазнини се дренират чрез лимфните пътища. Резултатите са видими още след първите процедури, но за пълно справяне с мастните натрупвания под брадата са необходими 4 до 6 процедури, които се осъществяват през 4-5 седмици.

Кои апаратни процедури могат да заместят инжекционното разграждане на мазнините?

Алтернатива на липолитичните инжекции са ултразвуковите процедури, които могат да стопят част от мазнините под брадичката. Предимствата на тези терапии са неинвазивният им характер- резултата се постига без убождания, без инжектиране на вещества с потенциални странични ефекти. Ефекта тук обаче настъпва значително по-бавно и се изисква повече време и повече на брой процедури за пълно редуциране на мазнините под брадичката по този начин. Сред апаратните методи за стапяне на мазнините под брадата е и криолиполизата. Това е метод за разграждане на мазнини чрез замразяване. Методът е неинвазивен, не изисква прилагане на анестезия и има много малък риск от странични реакции. Веднъж разградени мазнините се елиминират от организма. Резултатите са видни за период от около 6 месеца

Кои са методите за стягане на кожата в областта на лицевия контур?

Стягането на кожата е втората стъпка по пътя към оформяне на перфектната линия на лицевия контур. Това е процес, който изисква от една страна познаване на лицевата анатомия, естетично виждане за лицевите пропорции и владеене на съвременните методи за тъканна индукция и колагено-образуване. Методите за стягане на кожата могат да бъдат неинвазивни и инвазивни, свързани с инжектиране на различни вещества за стягане. Когато човек планира тази терапия е важно да разбира процесите на тъканно стареене, които се наблюдават в организма ни. Процесът на отпускане на кожата е непрестанен и той зависи както от вътрешни фактори (биологично стареене, хранене, стрес и др.), така и от външни фактори (излагане на слънце, замърсяване на околната среда, тютюнопушене и др.). Ако човек иска да запази младостта на лицевата си структура трябва да планира поне една колагено-съхраняваща терапия годишно с цел поддържане стегнатостта на кожата.

Неинвазивните техники най-често са апаратни. Прилагането на фокусиран високо-интензивен ултразвук (известен като HIFU) е нашият фаворит сред методите за стягане на лицевите тъкани по контура, още повече, че този метод има и потенциала на намали мастните отлагания в зоната на долната челюст. Важно е да се отбележи и че това е най-дълбоко проникващата енергия в тъканите на лицето, което обяснява и мощното ме въздействие върху процеса на лицево отпускане. Сред основните предимства на този метод е липсата на възстановителен период, човек може да се върне към обичайните си ангажименти веднага след процедурата. Ефектът й на повдигане и стягане настъпва до 2,5-3 месеца след терапията, като е възможно да се повтори за постигане на максимален резултат.

Алтернатива на ултразвуковото стягане е терапия с фракционен лазер (С02 или Er:YAG). Това са методи за мощно колагенова индукция – водят до стягане на кожата и опъване на лицевия контур. Недостатък на този метод е периода на възстановяване, който в зависимост от агресивността на терапията може да достигне до 10-15 дни. Смята се, че този метод предлага най-активното тъканно стягане и е добре да бъде подбиран както при силно отпуснати тъкани, така и при някои по-деликатни области като шия.

Сред инвазивните методи не може да пренебрегнем стягането, което се осъществява чрез мезоконци. Мезоконците са отличен метод за тъканно колагеново активиране, поставянето им е инвазивна техника с риск най-вече от хематоми в период на имплантирането им. За 1-3 седмици след поставянето на мезоконци, кожата се стяга видимо и се оформя по-младежки тургор и стегнатост на контура.

На последно място, но не и по значение е инжектиране на вещества с колагено-стимулиращ ефект като Радиес (калциев ходроксилапатит), Скулптра (поли-л-млечна киселина или различни разтвори за мезотерапия. Инжектирането им води до стимулиране образуването на нова съединителна тъкан и оформяне контура на долната челюст и стягане на кожата.

Как да възстановим структурата на лицевия контур?

Когато сме намалили мастните възглавнички под брадичката и сме осигурили стегнатост на кожата по хода на лицевия контур идва време да оформим долната челюст и да дадем по-добър стоеж на долната челюст спрямо тъканите на шията, т.е. да оформим линията на лицевия контур. Най-добрия начин да постигнем това е като инжектираме оформящи контура средства – филъри. Можем да използваме както хиалуронови пълнители, така и колагено-стимулиращи субстанции като Радиес (калциев хидроксилапатит), Елансе (поликапролактон) и др. Ефектът може да бъде леко-изразен или драматичен в зависимост от инжектираното количество и целите на конкретния човек. Предимството на този метод е, че ефектът е видим веднага след края на процедурата. Тази техника е относително неподходяща за хора с много едри и отпуснати лица, поради риск от „натежаване“ на тъканта.

Повдигането на линията на долната челюст може да стане и чрез лифтинг конци. Методът е инвазивен, има възстановителен период, в който човек трябва да ограничи двигателната активност на лицето си, да спи по гръб и да понесе болезнеността на тъканите и дискомфорта от постоянното придърпване. Този метод обаче дава възможност за значително препозициониране и повдигане на тъканите на лицето и акцентиране върху средната лицева трета. Така се постига по-младежко и стегнато излъчване.

В заключение бих искала да спомена, че независимо, че добре оформеният лицев контур е актуална тенденция в поддържането на лицевата структура, че ни дава възможност за подобрено самочувствие и социално представяне, не е задължително това да се случва с инвазивни средства. Понякога е добре да се научим да поддържаме тонуса на лицевите си мускули и чрез упражнения.

А тогава когато само това се окаже недостатъчно на помощ идват всички вече описани средства от арсенала на естетичната дерматология!

Независимо дали човек ще предприеме конкретни действия за подобряване на лицевата си конструкция, най-важното нещо е да бъде добре информиран за възможностите, които му предоставя медицинската и естетична наука и практика!

Д-р Росица Денчева, д.м.

Related posts

Call Now Button