Инсектен дерматит

Промените, които насекомите оставят върху кожата на човек са едни от най-честите причини за консултация с дерматолог, особено през летните месеци на годината. Тези изменения означаваме с термина „инсектен дерматит“. Под инсектен дерматит се разбира увреждане на кожата, причинено от насекоми, което се развива като резултат от ухапване, ужилване или само полазване и протича с различно по степен възпаление на кожата – подуване, зачервяване и затопляне на кожата.

Реакцията на организма при среща с насекоми зависи от вида на инсектите, носителството на различни инфекции и допълнителни фактори, като общото състояние и имунитетa на човека. Смята се, че това е алергична реакция към съставки на слюнчени секрети, които насекомото изхвърля, докато смуче кръвта или към отровата, която се отделя при ужилване. Проявите могат да бъдат от лек сърбеж на мястото на ухапването, до остра алергична реакция, която може да доведе дори до животозастрашаващи състояния.

Познаването н биологията и жизненият цикъл на насекомите е от съществено значение за разбиране и диагностициране на инсектните дерматити.

 • Така например, някои комари хапят през нощта, а други през деня. Други фактори, които трябва да се вземат предвид, например, че комарите са привлечени от телесната топлина, въглеродния диоксид в издишания въздух и на химичните вещества в потта на човека. Ухапаното място от комар, обикновено може да се прояви като малко повдигнато червено петно със или без наличие на мехур.
 • Осите, пчелите, стършелите и някои видове мравки принадлежат към т.нар. жилещи насекоми. Ужилванията от тях са честа причина за търсене на медицинска помощ, особено през пролетно-летния сезон, когато активността им е най-голяма. Нормална реакция след ужилването е поява на болка, парене, сърбеж, зачервяване и подуване в мястото на ужилването.
 • Кърлежите обитават тревисти и горски местности и места с висока влажност. Те са преносители на вируси, инфекции, патогенни микроорганизми. След ухапване от кърлеж, може да се развие инфекция, която да засегне не само кожата, но важни органи като стави, мускули, кръвта, дори мозъка. Пренасяните от кърлежи инфекции са например Лаймска болест, туларемия, Марсилска треска, Ку-треска, бруцелоза, петнист тиф, протозои, рикетсиоза и др. За съжаление ухапването от кърлеж първоначално е безсимптомно, но в последствие може да се появи болка, сърбеж, подуване на засегнатото място.
 • Дървениците са широко разпространени в България. Хранят се нощем и обикновено хапят хората, докато спят. Обикновено са засегнати откритите части на тялото, като последствията се изразяват в появата на силно сърбящи обриви, които са надигнати или на нивото на кожата.
 • Ухапванията от бълхи, обикновено са локализирани по краката, като обривите са силно сърбящи и с характерен линеарен вид – индивидуалните ухапвания са подредени едно до друго с линеарно подреждане. Основна разлика от ухапванията на други насекоми е, че липсва болка.

  Тежестта на клиничните прояви при инсектният дерматит до голяма степен зависи от възрастта на пациента и тежестта на алергичната реакция. Когато говорим за алергични прояви, трябва да знаем, че при алергични оплаквания могат да бъдат включени кожата, дихателната система и при по-тежките случаи – сърдечно-съдовата система. Обикновено, след ухапване от насекоми, първо реагира кожата, най-често с дифузно зачервяване и поява на сърбящи обриви и извън мястото на ухапването. Това е белег за генерализиране на реакцията.

Тежката алергична реакция, наречена анафилаксия обикновено се проявят до 15-ата (най-много 30-ата минута). Тя прогресира до бърз и дифузен оток по тялото, поява на обриви, спазъм на дихателните органи, ангиоедем, сърдечни оплаквания и като най-тежко усложнение бърза смърт.

Ако вече е имало прояви на алергии, е добре пациентът да носи гривна или друг вид паспорт, в които да е обозначено, че той страда от алергия, за да може при нужда да се реагира по-бързо и адекватно. За щастие тези случаи са много редки.

Ето и няколко по-общи, но и по-достъпни съвета за избягване на последствия от насекоми:

 1. Използвайте репеленти за отблъскване на насекоми
 2. Не лягайте, не сядайте, не ходете боси в затревени площи
 3. След прибирането у дома, се съблечете и внимателно огледайте тялото си за евентуално наличие на кърлеж или следи от инсектно увреждане
 4. Хората, които са алергични към насекоми винаги да разполагат със съответните медикаменти (по препоръка на лекар)
 5. При съмнение за опасност да се потърси спешна медицинска помощ

Related posts

Call Now Button