Какво трябва да знаем за видовете кожен рак?

Какво трябва да знаем за видовете кожен рак?

Месец май винаги е бил специален. Специален е за първокласниците, защото тогава приключва първата учебна година. Специален е за абитурентите, които се разделят с училищната скамейка завинаги и започват да крачат самостоятелно напред. Специален е и за всички лекари-специалисти по кожни болести… Защо?! Защото всяка година през май се организира кампанията „Евромеланома“, която дава възможност да бъдат прегледани много пациенти с пигментни образувания по кожата – т.нар. бенки. Един или няколко дни, в които през клиниките и кабинетите по кожни болести преминават пациенти за преглед на съмнителни образувания.

 

Никога няма да забравя първата кампания, в която участвах. Разпределени по кабинетите, екипирани с дерматоскопи, всички очаквахме, че е неизбежно да се срещнем с най-чудноватите форми на кожен рак. Защото заболяването има много лица! Отговорността е голяма, но удоволетворението от това , че си открил навреме оново „мъчнико, черно, неприятно нещо“ , което би погубило човешкия живот е неописуемо. Несравнимо е и усещането, когато установиш , че онази „белезникава пъпка“ (за която пациента твърди , че има от години), е карцином, чието място не е там и е по-добре да бъде отстранен в кратки срокове…

 

Но стига лирични отклонения… Ето няколко факти, които е редно всеки да знае!

 

В случай , че имате много бенки, прегледа ви при дерматолог е необходимо да се провежда всяка година. За целта се използва дерматоскоп (уред, подобен на лупа). Прегледът е безболезнен. Пациентът се съблича и се преглеждат всички изменения, включително в гениталната област, окосмената част на главата, дланите и стъпалата.

Децата до 14-годишна възраст не е необходимо да се преглеждат профилактично. Вероятността да се установи кожен рак е минимален и това обяснява тази препоръка, която излезе само преди няколко месеца.

При установяване на някакъв вид кожен рак, не бива да се паникьосвате. В ежедневната ни практиката много по-често се диагностицират базоцелуларен и спиноцелуларен карцином. Тези видове рак на кожата не дават разсейки и не представляват опасност за вашия живот.

При установяване на съмнителна бенки е желателно да се вслушате в съвета на лекаря и да пристъпите към нейното отстраняване в предложените от лекаря ви срокове. Все още съществува митът, че бенките не бива да се оперират. Това твърдение е невярно. Когато има проблем е редно да бъде отстранен, за да се избегнат последствията. Ако проблемът не бъде отстранен, неминуемо биха настъпили неблагоприятни за здравето на човек резултати.

Самопреглеждайте се! Отговорността към собственото здраве е най-голямата гаранция, че ще живеете дълго и щастливо. Включетете телефона си в този процес и фотодокументирайте бенките по вашето тяло и това на близките си. Спазвайте правилото за проследяване на вродени бенки, случайно травмирани и такива , които са променили формата и големината си в кратки срокове.

И един жокер: ABCDE методът позволява най-лесно и бързо пациентът да се ориентира, когато се притеснява за конкретна бенки.

Asymmetry – дали една бенки е симетрична или не?

Border – дали границата между пигментираната и непигментираната част е ясно диференцирана?

Color– какъв е цветът на бенката и дали има промяна през последните месеци?

Diameter – счита се, че бенките с диамтър до 0,6см са по-скоро доброкачествени. Всички по-големи бенки подлежат на ежегоден дерматоскопски преглед, а всяка динамика в размера на една бенка би трябвало да подкани пациентът да посети своя дерматолог!

Evolution – това може би е най-важният критерий. Всяка промяна в гореизброените критерии в срок по-кратък от 3 месеца е необходимо да подсети пациента да планира в кратки срокове среща с дерматолог.

 

Видове рак:

 

Базоцелуларен карцином:

Най-честата форма на кожен рак. Предствлява бавно растящ, епителен тумор, който метастазира много рядко. Класификацията му е сложна и разнообразна, но прогнозата е добра. Отстраняването му е най-често оперативно, но може да се приложи криотерапия, фотодинамична терапия или имунотерапия.

Спиноцелуларен карцином:

Изключително често развиващ се тумор при пациенти работели през по-голямата част от живота си на открито (земедлци, моряци и др.). Наблюдава се често и при бъбречно-трансплантирани. Засяга основно откритите части на тялото, горна половина на лицето, а също и долна устна и ушни миди. Много често появата му се предхожда от предракови изменения от групата на кератоакантомите, сенилните кератози и др. Лечението най- често е хирургично, но могат да се изполват също лъчетерапия и фотодинамична терпия.

Меланом:

Злокачествен тумор произхождащ от пигментните клетки („епидермални меланоцити“). Честотата на този тумор се увеличава през последните няколко десетилетия. Открита е асоциация между броя на слънчевите изгаряния с формиране на мехури в ранна детска възраст и честотата на случаите с меланом. Проявява се под най-различни клинични форми и това определя подвидовете му: повърхностно разпостраняващ, нодуларен, акрален и лентиго малигна. Лечението и проследяването се определят от мултидисциплинарен екип от специалисти с оглед по-точна преценка и по-добра прогноза. Изключително важна е превенцията и профилактиката включваща стриктно приложение на слънцезащитни продукти с висок фактор и редовоно проследяване на всички наличини по кожата бенки.

 

И нека се върнем на темата за месец май. Времето се запролетява, започваме да носим по-леки и удобни дрехи, настроението ни се подобрява. Може би това е причината именно през месец май да каним пациентите си за годишен дерматоскопски преглед – за да проследим всички пигментни изменения по кожата ви, да ви уверим , че нямате повод за притеснение и да ви дадем съвет как да се грижите за кожата си през лятото. Бъдете отговорни към себе си и близките си! Приветстваме ви да продължите да носите своите маски и да прилагате вашия слънцезащитен продукт. Защото кожата е като една карта, по която четем как и накъде да тръгнем…

Related posts

Call Now Button