Кожата-огледало на вътрешните органи

Кожата-огледало на вътрешните органи

Д-р Росица Денчева

„…Кожата е огледало на вътрешните органи, тъй като в голяма част по външните белези, ние можем да поставим диагноза и да насочим пациента към съответния специалист…”

Д-р Росица Денчева, д.м. е началник на отделение по „Дерматология и венерология” в болница Токуда, гр. София. Завършила е медицина през 1996 г. в МУ – София. Има призната специалност по „Дерматология и венерология” от 2001 г. Година по-късно защитава дисертация на тема: „Сифилис и бременност”. През 2005 г. завършва магистърска програма по Здравен мениджъмънт в Медицинския университет. Работила е 5 години в Медицинска академия. След това е работила в международни неправителствени организации по проекти за сексуалното здраве. От 2004 до 2005 г. е част от екипа на министерството на здравеопазването в Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИН.

Д-р Денчева, разкажете повече за Отделението по дерматология, което завеждате?
Отделението по Дерматология към Токуда болница отвори врати още с откриването на самата болница през декември 2006 година. То се състои от две структури – амбулаторна част, предназначена за консултации и манипулации и стационарна част, в която обслужваме някои по-тежки форми на заболяванията и за които съответно има регулативни правила, за да бъдат пациентите хоспитализирани.

Основната дейност, е амбулаторната част, тъй като дерматологията сама по себе си, както и венерологията е амбулаторна специалност, т.е. по-голяма част, около 80% от заболяванията обикновено се лекуват в амбулаторни условия. Тежестта им не налага тяхната хоспитализация и непрекъснато наблюдение в болнични условия.

Амбулаторният ни сектор се състои освен от клиничните кабинети за преглед и от няколко допълнителни сектора, които откривахме във времето след отварянето на отделението. Няколко месеца след отварянето на самото отделение разкрихме Сектор по фототерапия на кожните заболявания, в който сектор разполагаме с апаратура за цялостна фототерапия на тялото – …. или изолирана в зависимост от типа на ултравиолетовите лъчи. Третираме заболявания на кожата като псориазис, алергични заболявания като атопичен дерматит, витилиго в някои случаи някои злокачествени заболявания, както и някои не чак толкова често срещани кожни заболявания.

Още със самото отваряне на Сектора по фототерапия на кожата въведохме т.нар. Програма за десенсибилизация на кожата, която в този сезон е изключително актуална, защото предлага на пациентите ни възможност да се подготвят за лятото чрез облъчване с постепенно повищаващи се дози ултравиолетови лъчи и по този начин да не развият тази слънчева алергия в конкретния сезон. Важно е да се отбележи, че това се прави преди всеки сезон. Принципът е следният: вкарваме по малки дози от съответния дразнещ алерген, а от своя страна организмът привиква към него. В началото, когато разработвахме този метод, той беше доста уникален за София и за България като цяло. Много от пациентите ни, които се възползваха от него, намериха облекчение на това значително неприятно страдание, макар и не чак толкова голям медицински проблем.

Освен гореспоменатия Сектор по фототерапия на кожата, осъществяваме и амбулаторна операционна дейност. Тя е свързана с оперативното лечение на различни доброкачествени и злокачествени тумори на кожата. В това число влизат различни бемки, които в хода на живота на човека могат да дадат различни усложнения и са преценени като рискови от съответния специалист, както и някои други злокачествени заболявания, които обаче са с добра прогноза.

Част от злокачествените заболявания на кожата имат добра прогноза, а друга част – много лоша прогноза по отношение на живота. Така че на тези, които са със сравнително по-благоприятна прогноза правим оперативно лечение.

Най-ново разкритият сектор в отделението е Секторът по естетична дерматология, в който има кабинет за лазертерапия и кабинет за козметични процедури. Тук влиза поставянето на филъри, ботокс, химически пилинг. Това са процедури, които целят по някакъв начин да коригират някои несъвършенства на структурата на лицето и тялото.

Какви заболявания най-често диагностицирате във вашето отделение?
В отделението по дерматология ни посещават пациенти от всякаква възраст – от новородени до хора, малко преди края на дните си. Забелязала съм, че възрастовата група и патологията, която ни посещава зависи много от нашите собствени активности. Ще дам пример. След разкриването на Сектора за амбулаторно лечение на псориазиса е нормално да се забележи засилено присъствие на пациенти с псориазис. Това е едното нещо, което се отразява върху дейността ни, а другото е разбира се сезонната зависимост на заболяванията. Нормално е през различните сезони да превалира различна патология. Във всеки случай най-голямата група пациенти, която ни посещава е тази с доброкачествените изменения на кожата (в най-голяма степен това са бемки). Като че ли хората започват да изграждат някаква култура да проверяват бемките си периодично. Все още не бих казала, че сме на някакво много високо ниво, което в много голяма степен е свързано и с нивото на дерматологичната помощ. Във всеки случай има една степен на повишаване на културата на хората по отношение на здравето и профилактиката на кожата.

Друго заболяване, което много често консултираме е акнето. При нас идват пациенти и с псориазис, както вече споменах, с атопичен дерматит. Не винаги пациентите ни знаят, че имат атопичен дерматит, а самите прояви във времето налагат тази диагноза.

Казват, че кожата е „огледало” на вътрешните органи. Как ще коментирате това?
Кожата е „огледало”, тъй като в голяма част по външните белези, по това, което се проявява по кожата, ние можем да поставим диагнозата и да насочим пациентите към съответния специалист. Съществува голяма част от дерматологията като наука, наречена Кожни прояви при вътрешни болести. Това вероятно може да бъде разглеждано дори още по-широко, тъй като не само вътрешните болести са тези, които се отразяват върху кожата. Много съдови и ортопедични заболявания на крайниците биха могли да се диагностицират или поне да има насока, че става въпрос за такова заболяване, гледайки промените, които настъпват върху кожата.

Какъв е процентът на полово-предаваните болести при мъжете и съответно при жените?
За съжаление в България не разполагаме със статистика по отношение на този тип заболявания. Аз лично се занимавам с дерматовенерология от почти 10 години и мое наблюдение е, както вече споменах, че се увеличават вирусните инфекции. Но моите впечатления не правят статистика. Те дават моя собствен опит и групата пациенти, които аз виждам. В различните периоди от практиката си съм работила с различни възрастови групи с различни проблеми и смятам, че вирусните инфекции се увеличават за сметка на бактериалните. Като говорим за бактериални инфекции искам да кажа, че те не са намалели много.

Все по-актуални напоследък са хламидиалните инфекции, инфекциите с микоплазма и уреаплазма, както и гонореята или триперът.
Липсата на достатъчна профилактика и култура сред младите хора и липсата на достатъчно адекватно здравно образование в училищата или в социалните групи, в своите най-ранни години, когато се фармира сексуалната култура е нещото, което оказва влияние. Напоследък гинеколозите се сблъскват с факта, че честотата на рака на шийката на матката у нас е една от най-високите в Европа като цяло. Ние дерматолозите от своя страна се сблъскваме с високата честота на гениталните бадавици. Вярно е, че те се предизвикват от различни типови папиломновирусна инфекция, но е факт, че и двете се предизвикват от тази инфекция и зачестяват. Очевидно е, че някъде нишката в профилактиката се къса, а това заболяване може да бъде предотвратено.

Можем ли да говорим за профилактика при дерматологичните заболявания?
В много малка група заболявания можем да говорим за профилактика. При едно генетично заболяване не може да става въпрос за профилактика. А една много голяма част от заболяванията имат генетична компонента. Можем обаче да говорим за обучение на пациентите, за култура на поддържане на кожата и за изграждане на програма, която да помогне на пациентите да имат по-малко активни пристъпи на самото заболяване. За профилактика можем да говорим, когато съществува фактор, който би могъл да бъде отстранен.

Отделението по дерматология към Болница токуда разполага с дневен център по псориазис. Разкажете повече за неговата дейност.
Това, което сме се опитали да направим е да предоставим една максимално достъпна грижа за пациентите си. Ние даваме възможност на пациента да избере дали е подходящ за амбулаторно или болнично лечение, естествено с нашите съвети и напътствия. Ако той е подходящ за амбулаторно лечение, то трябва да му се доставя в максимално достъпното за него време. Разширили сме работното време на центъра в много дълъг часови диапазон – 12 часа на ден предоставяме еднакво качествена медицинска грижа. Освен това лечението, което предоставяме може да бъде и в извънболнични условия и не е нужно пациентите да спят тук.

Лечимо заболяване ли е псориазисът?
Не, не е лечимо предвид факта, че все още липсва възможност да въздействаме върху човешкитя геном. Основното при пациентите с псориазис е да подобрим тяхното качество на живот. Това винаги е бил нашият стремеж. Това, което можем да предложим на пациента е едно сравнително краткотрайно подобрение на състоянието и задържане максимално дълго на настъпилата ремисия. Пациентите с псориазис страдат невероятно много, първо заради вида си и второ заради функционалните несъвършенства, до които води заболяването.

Има ли сезонност в честотата на дерматологичните заболявания?
Да, сезонността е нещо, изключително важно и ние непрекъснато го наблюдаваме. Съществуват общовалидни правила, а именно, че през пролетните месеци се обострят алергичните заболявания на кожата. През летните месеци съответно има обостряне на бактериалните инфекции на кожата, дори можем да говорим за сезонност на венерологичните заболявания. Тук става въпрос за почивките, летните месеци, понякога с по-дългите празнични периоди, когато човек има повече свободно време. Във връзка с псориазиса също се наблюдава сезонност, която е свързана повече със сезонност на пристъпите. През летните месеци слънцето е един от успокояващите фактори за проявата на пристъпите на псориазиса и този факт изтегля сезонността на заболяването към есенно-зимните месеци.

Разкажете повече за раковите заболявания? Често срещано явление ли са и от какво най-вече зависи тяхната проява?
Още с откриването на самото Отделение започнахме да правим Програма за профилактика, която е свързана с провеждането на безплатни прегледи за рак на кожата. Откакто провеждаме тази програма не смятам, че раковите заболявания се увеличават. Колегите, които работят в продължение на деситилетия със сигурност наблюдават такава тенденция обаче. Тя е свързана с промяната на озоновия слой и със значително по-високото достигане на част от ултравиолетовите лъчи до повърхността на земята. Това е свързано и с промяна на поведенческите особености при хората – летуване в други райони през сезони, в които нормално не се излагаме на слънцето, т.е. увеличаването на времето на експозиция на ултравиолетовите лъчи на слънцето. Във всеки случай основен фактор, който влияе на появата на злокачествените образувания по кожата, освен генетичния, остава слънчевото греене. Когато говорим за профилактика на рак на кожата е от изключително значение човек да знае, че веднъж в годината или веднъж на 6 месеца трябва да провежда консултация с дерматолог.

Related posts

Call Now Button