Козметиката не лекува косопада

Козметиката не лекува косопада

Най-често проблемът се дължи на стрес и инфекции


Според статистиката броят на космите на главата ни е около 100 000 до 150 000. Какво се случва обаче, ако при всяко прокарване на гребена по косата шепата ни се пълни с косми? Това със сигурност може да причини сериозен емоционален дискомфорт. Трябва ли да броим ежедневно под лупа какви загуби е претърпял скалпът? Само естетичен ли е проблемът с изтънялата и капещата коса, или по-скоро е медицински?

Грижата за косата в цял свят е индустрия за милиарди. Козметичните гиганти непрекъснато разработват нови и нови шампоани, балсами, маски за коса и какви ли не още чудодейни препарати, които обещават да възкресят косата ни, да я направят буйна, лъскава и здрава. Според рекламите ефектът от предлаганите продукти ще е мигновен и дълготраен, но най-често самолечението с козметика само тушира проблема, без да го отстранява. Зад засиления косопад може да стоят и неподозирани здравословни проблеми. Хората търсят съветите на специалист едва след като са изпробвали без успех различни козметични продукти. Идват и казват –

всичко изпробвах, не помага нищо,

отчита д-р Ивайло Петров, дерматолог към една от специализираните софийски клиники. „Казват, че всеки косопад с над 100 косъма на ден е патологичен, но това не винаги е така. Няма праг, процесът е индивидуален. Космите на скалпа имат фаза на развитие и на покой. Около 90 % от тях са в непрекъснат растеж. Тези, които са в състояние на покой, изтъняват, стават все по-фини и отпадат. В края им се забелязва белезникава структура, която пациентите мислят за коренче. След няколко месеца космените фоликули отново се активират. Това е нормалната цикличност на косъма“, разяснява дерматологът.

Медицината разделя косопада на два вида – дифузен ефлувиум, свързан с общото оредяване на косата, и алопеция. Във втория случаи става въпрос за самостоятелно заболяване на космения апарат или за симптом на друго заболяване, вродено или придобито, понякога с неизвестна етиология.

Причините за дифузния косопад са много. В много малък процент от случаите проблемът е резултат на липса на витамини. В основата му са най-често ежедневният стрес, недоспиването, хроничната физическа и психическа умора… Те често са отключващ фактор за редица заболявания, а загубата на коса може да е само сигналната лампичка, че с организма се случва нещо нередно. Следват

грешките в храненето,

диетите, които също стресират сериозно организма. Анемията е третият виновник за разредения скалп. „При жените проблемът най-често има връзка с месечния цикъл и загубата на желязо“, разяснява специалистът. Изтъняването и загубата на коса може да се провокират и от употребата на медикаменти. Причината понякога се крие и в заболявания, протекли с обща интоксикация на организма, с температура. Тези състояния най-често са прекарани два-три месеца преди усиления косопад. Виновник за него може да е и използваната козметика – шампоаните, маските за коса. Макар и изключително рядко, някои препарати предизвикат възпалителна реакция, а тя, от своя страна, води до отлепването на косъма.

„Дерматологът трябва да прецени какъв тип е косопадът. Дали засяга цялата глава или отделни зони от нея, как се отделят космите. За целта правим тест с леко издърпване на косъма. Така проверяваме колко здраво е прикрепен. Но пациентите трябва да знаят, че преди посещението си в дерматологичния кабинет не трябва да мият косата си. При съмнение за някакво заболяване правим изследвания“, разяснява д-р Петров.

Смята се, че оплешивяването е „превилегия“ на мъжкия пол, но то често засяга и жените. Ако косопадът при мъжете е неравномерен, започва най-често при слепоочията, областта над челото и темето на главата, то женският косопад е равномерен, предимно в горната част на главата.

„Оредяването на косата е проблем за жените във всички възрасти, но при навлизане в климактериума е от друг тип. Тогава женските хормони намаляват, в един момент изчезват напълно. Освен дифузния косопад се появява и характерния за мъжете –

намаляване на космената плътност отгоре

и в страничната част на скалпа. При жени с по-фин косъм гледката може да е и шокираща. Лечението в тези случаи е с локални препарати, които блокират ефекта на мъжките полови хормони. Косата не може да се възстанови напълно, но подобрението е в доста голям процент. Проблемът обаче е в това, че лечението няма цикличност, препаратът трябва да се използва непрекъснато“, отбелязва д-р Петров.

Грозните бели и голи петна в косата също са често срещан проблем. Гнездовиден косопад, известен още като алопеция ареата, често се открива случайно. Проблемът засяга предимно млади хора и се дължи на генетична предразположеност. Макар и рядко, може да се развие много бързо и да засегне цялата коса. Веждите и миглите също могат да бъдат засегнати.

„В детската възраст най-често причина за появата му са инфекциите и стресът. Едно възпаление в устната кухина също може да го провокира, най-често зад проблема стои някой зъб с гранулом. При жените пък може да се появи като резултат от гинекологичен проблем. Тези възпаления не предизвикват болка, често хората не предполагат, че ги имат. Те обаче дразнят имунната система, а тя реагира като атакува клетките на космения фоликул. Възстановяването може да е спонтанно, особено при децата. Но гнездовидният косопад може отново да се прояви, тъй като за него няма профилактика“, разяснява д-р Петров.

Можем ли да спрем сами косопада? С домашни маски например? „Не съм против тях“, казва дерматологът. Те биха могли да променят структурата на косъма. Аспиринът, например, съдържа салицилова киселина, която променя кератина – основната градивна единица на косъма. Косата става по-пухкава и еластична. Но маските действат на ниво косъм, те не могат да навлязат в космения фоликул. Това са чужди субстанции, които веднага ще предизвикат реакция. Често косопадът се дължи на акумулиране на различни фактори, които ни влияят различно в различните фази от живота ни и маските няма как да помогнат. В повечето случаи съветвам пациентите си да променят начина си на живот, да избягват хроничния стрес, да почиват повече“, казва д-р Петров.

Related posts

Call Now Button