Нехирургична блефаропластика и подмладяване на зоната около очите с Colibri™

Нехирургична блефаропластика и подмладяване на зоната около очите с Colibri™

Околоочната област е зоната от нашето лице, която най-рано претърпява промени разпознавани като белези на стареене. Още в ранна възраст – след 20-25 години, в тази област могат да бъдат забелязани хлътвания, тъмни кръгове, торбички, фини линии, бръчки и отпускане.

Промените в тургора и стегнатостта на кожата на клепачите често води до отпускане и формиране на допълнителна кожна гънка. Тя се характеризира като „отпуснат клепач“, който пречи на нормалното отваряне на очите и дори на възможността за нанасяне на грим – за целта е необходимо да повдигаме с ръка отпуснатата тъкан.

През последните 2-3 десетилетия очакваното и конвенционално решение на подобни случаи е оперативната блефаропластика. Тя е много ефективна еднократна процедура, но е съпроводена с риска и страничните ефекти, които съпътстват всяка оперативна интервенция.

От няколко години в медицинската практика бяха въведени множество лазерни и други процедури, които предизвикват регенериране на тъканите и подобряване състоянието на кожата около очите. Такива са устройствата използващи радиочестота, HIFU (високо-интензивен фокусиран ултразвук), различни лазерни системи – Er:YAG, C02, Nd:YAG и др. За хората, които нямат желание да се подложат на оперативна интервенция, но искат да постигнат повдигане на горния клепач или да намалят видимите бръчки в областта около очите, през последните години беше въведена и т.нар. неоперативна блефаропластика. Тази процедура се осъществява чрез различни технологии – използваната в нашата практика се нарича Colibri®.

Какво представлява Colibri®?

Това е процедура, която се извършва чрез устройство, което генерира микро-плазма. Плазмата е четвъртото състояние на материята, което се генерира от устройство, предизвикващо йонизиране на газове под влияние на разликата в електрическите потенциали на кожата и уреда. Това води до възникване на електричен заряд, който, приложен върху кожата, предизвиква биостимулация, намаляване на микроорганизмите и образуване на нови колагенови и еластични влакна, т.е. води до клетъчна и тъканна регенерация и видимо по-млада, стегната и повдигната кожа.

В практика си прилагаме терапията Colibri®, патентована от компанията за лазерни системи Alma, която дава възможност за третиране на отпуснатата тъкан на горния клепач и корекция на бръчки и линии на долен клепач и зона около очите и устата.

Кога се препоръчва терапията Colibri®?

Процедурата е подходяща за мъже и жени, които страдат от отпускане на горния клепач и имат видими бръчки под долния клепач и зоната около очите. Методът се прилага само върху проблемната зона, не третира околните тъкани и по този начин ограничава риска от странични ефекти върху тях. Процедурата е безопасна за зрението и не рискува да увреди очите на пациента. Възстановителният период е по-къс от този при фракционираните лазерни терапии и дава бързо видим резултат, непосредствено след възстановяване на засегнатата кожа.

В естетичната медицина микроплазмената технология се прилага за намаляване на видимите белези на стареене в областта около очите, но и за намаляване на линии и бръчки около устата, както и за премахване на различни доброкачествени образувания в тези области. Технологията може да намери място и за намаляване дълбочината на белези, заличаване на стрии, ксантелазми и други видими несъвършенства по кожата.

Как протича терапията Colibri®?

Неоперативната блефаропластика третира една от най-деликатните зони на лицето – клепачите. За нейното безпроблемно осъществяване е важно да бъде постигнато ефективно обезболяване преди терапията. За целта 30-45 минути преди процедурата върху кожата се нанася обезболяващ крем. За много чувствителните пациенти и хора с много нисък праг на болка е възможно да бъде осигурена допълнителна анестезия чрез инжектиране на обезболяващ разтвор в тъканите. Това гарантира максимално поносима терапия, след което зоната се обработва с генерираните от устройството импулси. Нормално, времето за неоперативната блефаропластика на долни и горни клепачи, двустранно, е 15-20 минути.

Какво да очакваме след терапията Colibri®?

Непосредствено след терапията кожата се подува и зачервява, по повърхността й се наблюдават множество микро наранявания. Това налага човек да бъде подготвен за тези промени. Те водят до ограничаване на социалната активност в дните, следващи терапията. Времето за възстановяване е 4-5 дни, като в края на първата седмица след лечението кожата е напълно възстановена.

Веднага след края на процедурата кожата се обработва с подходящи козметични и лекарствени средства, които да гарантират максимално безпроблемен период на възстановяване. Лекарят ви ще ви препоръча подходяща козметика, както и, при необходимост, медикаменти в периода след терапията, в т.ч. и слънцезащитен крем.

Колко процедури са необходими за постигане на оптимален резултат?

Броят на необходимите терапии зависи от тежестта на промените, които ще подлежат на третиране. При силно изразено отпускане вероятно ще са необходими 3-4 сесии на третиране, докато при лекостепенно отпускане и начални бръчки е възможно задоволителни резултати да бъдат постигнати още след първата процедура. За пациентите ни е важно да знаят, че всяка отделна терапия дава резултат и той може да бъде видян още седмица след възстановяването на кожата. Отделните процедури би следвало да отстоят на 4-6 седмици една от друга. Ефектът от всяка една от тях се наслагва над този от предходната и така в рамките на предварително очертаната схема се постига максимален резултат на лифтиране на клепача и стягане на тъканта.

Related posts

Call Now Button