Премахване на доброкачествени кожни образувания

Премахване на доброкачествени кожни образувания

След като отмине еуфорията от лятото, след като приберем шапките, очилата и банските, неминуемо настъпва леко усещане за самота и тъга. Оставаме със спомени за отминалите летни емоции с приятели… И започваме да се взираме във всички онези петънца, които правят кожата ни да изглежда по-пъстра и по-цветна и които ни напомнят за дългите слънчеви летни дни. Може би звучи примамливо красиво, но като дерматолози, ние не виждаме проблема от този ъгъл.

Само до преди няколко седмици настойчиво препоръчвахме да прегледате бенките си! Сега е време да насочим вниманието ви върху необходимостта от премахване на проблемните образувания, установени при дерматологичния преглед. Обикновено през пролетта и началото на лятото проследяваме всички пигментни образувания по кожата, а в началото на есента приканваме пациентите си да обмислят тяхното премахване.

Доброкачествените образувания на кожата са изключително разнообразни по вид и начин на развитие. Наричаме ги доброкачествени, защото НЕ КРИЯТ РИСК. Можете да живеете с тях до дълбоки старини , без усложнения и последствия от това… И въпреки това, препоръката ни е да се стараете своевременно (на всеки 3-5години) да премахвате всичко „излишно“. Всички имаме спомен за някоя баба или дядо , с безкрайно много „висулки“ по кожата на лицето и шията… Технологиите и високоспециализираната медицинска помощ в днешно време позволяват нашите деца да нямат такива спомени…

Какво да махна и какво да оставя?

Един от най-честите въпроси, които ние като дерматолози получаваме е кои образувания могат да бъдат махнати, кои е препоръчително да се премахнат и кои не трябва да бъдат „пипани“? Ето и кратък пътеводител сред доброкачествените образувания на кожата!

МЕКИ ФИБРОМИ

Това са доброкачествени кожни образувания, разположени най- често в областта на шията, мишниците, под гърдите, в областта на слабините гънки и интимна зона. Големината им варира в зависимост от давността им, като могат да бъдат с диаметър между 1-2 мм до 2-3 см. Обикновено имат кръгла форма, стеснени в основата си, като на „краче“, с цвета на околната кожа или пигментирани. Премахването им е препоръчително, когато се увеличат по брой и размери, най-вече защото дразнят, предизвикват сърбеж и нарастват при триене на кожата в тези области. Премахват се чрез изрязване, електрокоагулация или лазерно изрязване. Кой метод да бъде предпочетен решава дерматологът, на който сте се доверили. Решението зависи най-вече от риска от остатъчни белези след премахването на тези козметични по характера си образувания. Обичайно избираме метода, който носи най-малък риск от поява на белези или петна след премахването.

СЕБОРЕЙНИ БРАДАВИЦИ

Това са единични или множествени жълто-кафеникави образувания, разположени по лицето, деколтето, между гърдите и по гърба. Повърхността им е груба при допир и с времето нарастват и имат склонност да се ронят и впоследствие отново да нарастват. Могат да имат правилна овална форма и да нарастват както на диаметър, така и да се надигат постепенно над нивото на кожата. Много често предизвикват лек до интензивен сърбеж. Премахването им е препоръчително, когато започнат да нарастват по брой и размери. Появата и нарастването до големи размери крие риск от злокачествена промяна, което обяснява и необходимостта от лечение. Премахваме ги обичайно чрез криотерапия (замразяване), но нерядко за премахването им в съображение влизат и различни типове лазери – С02, ErYAG и др.

ДЕРМАТОФИБРОМИ

Дерматофибромите се наблюдават при пациенти от всяка възраст, като са едни от най-често диагностицираните кожни образувания в зряла възраст. Касае се за уплътнени, кафеникаво-сивкави „топчета“, разположени най-често по кожата на крайниците. Счита се, че се развиват в резултат на миниатюрна травма – ухапване от насекоми, след епилация или възпаление на космен фоликул или врастване на косми. Напълно доброкачествени, тази изменения предизвикват основно сърбеж и естетически дискомфорт. По тази причина, много пациенти прибягват до средствата на мини-хирургията, за тяхното отстраняване. Премахването им чрез изрязване, крие риск от остатъчни белези.

АНГИОКЕРАТОМИ

Представляват пръснати по кожата червени точици, които могат с времето да увеличат своята големина и брой. Счита се , че са напълно безопасни и представляват изцяло козметичен проблем. В изключително редки случаи, когато се установят хиляди такива малки точици, лекуващият лекар може да Ви насочи за изследване на чернодробните показатели, с оглед изключване на подлежащ проблем с вътрешните органи. Развитието на медицинските технологии направи лазерното премахване с NdYAG-лазер основен метод за решаване на този козметичен проблем Нерядко за тази цел се прилагат и класически техники, като електрокоагулация.

СОЛАРНИ КЕРАТОЗИ

Това са дорокачествени образувания, които се появяват най-често по изложените на слънце участъци от кожата. Те са кафеникави плътни при допир образувания, с неправилна форма и различна големина, с грапава повърхност. Обикновено се наблюдават при по възрастни пациенти, над 60 години, със светла кожа и светли очи. Счита се, че навременното им отстраняване предотвратява потенциалния риск от злокачествена промяна. Най-често прилаган метод за справяне с тях е криотерапия, следван от лазерна терапия и хирургично премахване.

ВИРУСНИ БРАДАВИЦИ

Вирусните брадавици засягат както деца , така и възрастни. Развиват се в различни области като клиничната им картина определя дали се касае за

  • обикновени брадавици (най-често по ръцете и особено пръсти и длани),
  • плоски брадавици (по-типични за лицето)
  • плантарните брадавици (най-често по ходилата)
    Предизвикват се от човешки папиломен вирус (HPV), които са голяма група вируси, наброяващи вече близо 200 вида. Премахването им се осъществява най-често с течен азот, който замразява брадавиците. При малки деца може да се избере и консервативна терапия с нанасяне на различни вещества с деструктиращ ефект върху проблемните зони от кожата. Когато никой от тези методи не доведе до резултат, се прилага и лазерна терапия с C02, NdYA- и ErYAG-лазер. Понякога се налага включване на имуностимулиращ продукт за подсилване на имунната защита, но тези терапевтични курсове са кратки и оказват общо благотворно влияние върху организма.

Доброкачествените лезии по нашето тяло са изключително разнообразни. Имат различен клиничен вид, прогноза, терапия и в различна степен влияят на самочувствието ни. Съвета ни е да посещавате своя дерматолог превантивно един път годишно, за дерматоскопски преглед. В рамките на 20 минути, ще бъдат огледани всички изменения по кожата ви и ще можете да обсъдите и прецените кое, как и кога да бъде премахнато. По този начин, ще имате гладка кожа, сияен поглед и слънчева усмивка всеки път, когато се поздравим за добре дошли в Дерматологична клиника Reverse! Останете здрави!

Related posts

Call Now Button