Рак на кожата – повече ли са случаите отпреди и защо?

Рак на кожата – повече ли са случаите отпреди и защо?

Рак на кожата – повече ли са случаите отпреди и защо?

Визитка:

Д-р Иванка Стойкова завършва медицина през 2010 г. в МУ-София. От 2011 г. специализира дерматология и венерология във Военно-медицинска академия-София. Започва работа в Дерматологична клиника „София“ през 2015 г., а през 2017-а и в новооткритата клиника Reverse Sofia.

 • В сезонът на кампаниите срещу рака на кожата, д-р Стойкова увеличават ли се броя на болните от кожен рак, има ли лечение и кои са най-честите фактори за появата на меланом?
 • През последните десетилетия честотата на кожния рак (малигнен меланом) нараства. Характерно е,че все по-често се наблюдава при млади хора. протича агресивно в повечето си варианти като рано дава метастази. Добрата новина е, че редовната профилактика, своевременната диагностика и последващото хирургично отстраняване водят до излекуване.
 • Може ли да кажем как и защо се появява?
  Изключително много са факторите, които биха могли да бъдат предспоставка за рак на кожата. Най-значимите са прекомерното излагаме на слънце, посещенията на солариуми, грнетичната предиспозиция. Хората с много светла кожа, както и тези, които работят на открито трябва да бъдат по-внимателни и предпазливи, тъй като попадат в рисковата група.
 • Как да разпознаем рака на кожата?
 • Необходимо е всеки пациент да познава добре кожата си, дори бих казала да я опознава постоянно, да обръща внимание на бенките си с дългогодишна давност и да следи за новопоявили се такива, както и всяко изменение, свързано с тях, независимо дали се касае до размера или цвета. Тук е мястото да кажа, че всяка година се правят кампании за безплатни прегледи на рак на кожата и е редно всеки човек, който има притеснения, да дойде и да се прегледа.
 • Кое освен разчесана бенка може да го провокира?
 • Меланомът възниква върху вече съществуващи бенки при около 25-40% от случаите. Много по-вероятно е да се появи върху непроменена кожа. Пациентите с повече от 50 бенки по тялото си са с повишен риск. Важно е да споменем, че травмата и механичното дразнене на бенките нямат отношение към развитието на меланом. Непълното отстраняване на бенка или порязването й не може да се считат като провокиращи фактори за развитие на злокачествен процес.
 • Ракът на кожата кои участъци на човешкото тяло засяга най-често?
 • Меланомът може да се наблюдава навсякъде по кожата на тялото, крайниците, под нокътната плочка и в окото.
 • Защо атакува все повече млади хора?
 • За жалост все по-често в нашата практика откриваме меланоми при млади хора …под млади визирам хора на 20 и няколко години. Факторите, които изброих горе са предпоставка, но бих допълнила и, че младите в голямата си част, водят неправилен и нездравословен начин на живот, не се грижат достатъчно добре за кожата си, не се вслушват в съветите на дерматолозите, прекаляват със слънчевите бани.

Искам да уточня, че ракът на кожата е лечим, когато е открит навреме и бъде приложено правилно лечение. Затова се обръщам към всички хора, които имат някакви притеснения във връзка с рака на кожата, странни образувания по кожата, незарастващи ранички или променящи за бенки- не чакайте утре, другата седмица, или другия месец. Посетете специалист и се погрижете за вашето здраве.

Related posts

Call Now Button