Слънцето и слънцезащитата- преди и сега, там и тук…

Слънцето и слънцезащитата- преди и сега, там и тук…

Предполагам , че по- голямата част от нас помнят някогашните дълги и протяжни дни на село… Помнят отрупаното с плод черешово дърво, изпопадалите кайсии по земята, бягането във водата на близката река… Аз обаче не помня баба ми или дядо ми да са ме мазали с какъвто и да е крем против слънце. Не помня да са ми купували дрехи от специални материи за плажа. Не помня и родителите ми да са ме водили на лекар за преглед на бенки…

Преди беше така….

Сега вече нищо не е същото… Затова ще обърна вниманието ви върху няколко факта:

Данните от доклада „Състояние на климата в Европа, 2019“ показват тревожна тенденция за рекордно увеличаване на средната годишна температура на Земята през 2019 година, надвишавайки стойностите от други топли години като 2014, 2015 и 2018.
От началото на индустриализацията до 2011 година се отчита увеличение на емисиите на CO2 в атмосферата с близо 40%.
Припомняме и темата за изтъняването на озоновия слой. В последните десетилетия се констатира проблем в дебелината му в почти в целия свят с изключение на приекваториалните райони. Изтъняването е със средно 3 % на десетилетие, като е по-голям в Южното полукълбо. Това има изключително негативно влияние именно заради увеличаването на общото количество UVB-радиация, която достига земната повърхност.
Редица проучвания показват, че количеството UVB-радиация в Антарктида през пролетта е два пъти по-голямо от нормалното. Подобни резултати се отичтат и за територията на Канада, Германия, Исландия, Гърция.
Множество епидемиологични и лабораторни изследвания доказват асоциация между климатичните промени и увеличаване на общия брой пациенти с рак на кожата, увреждания на очите (най-вече катаракти) и др. Наблюдава се също по-голяма податливост на различни вируси и съответно на болести – херпес, СПИН, малария, някои форми на туберкулозата, дерматити и други.
Напомняме , че само в Австралия годишно от меланом умират около 1200 души.
А всички тези факти всъщност демонстрират как нашите действия променят света, в който живеем… Времената, в които живеят нашите деца нямат общо с действителността от нашето детство! Длъжни сме да се грижим за тяхната кожа още от самото раждане, да я запазим здрава и устойчива. Да научим родителите и децата как да се пазят от слънцето, как да се избегнат рисковете и да предотвратят развитието на рак на кожата.

Няколко са основните стъпки в превенцията на рака на кожата: на първо място е редовното посещение на кабинета на дерматолога! Ежегодният преглед на бенките се смята за основен елемент в програмата за намаляване на риска за развитие на рак на кожата! На второ място идва самопрегледа! От 2 десетилетия третият основен елемент в профилактиката на кожния рак е слънцезащитата! Посещението при дерматолог е важно и заради възможността да обсъдите най-подходящият продукт за предпазване от действието на ултравиолетовите лъчи на слънцето.

В днешно време индустрията предлага голямо разнообразие от продукти за слънцезащита. За улеснение ще ги разделим според групата, за която са предназначени:

Слънцезащита за новородени:

Малки бебета до 6 месечна възраст не е препоръчително да се излагат на пряка слънчева светлина. Желателно е да разхождате пеленачетата под шарена сянка и да не позволявате слънчеви бани в този ранен етап от живота на детето. Не е желателно да се позлват кърпи за покриване на бебешкия кош, тъй като това води до многократно увеличаване на темепературата в количката и крие риск от прегряване на детето.

Продукти за деца:

Фотозащитните кремове за деца с минерални екрани отразяват и разпръскват ултравиолетовите лъчи независимо от дължината на вълната. Използваните в кремовете минерални екрани са инертни, фотостабилни и образуват на повърхността на кожата тънък слой, който ограничава риска от проникване – това обяснява тяхната сигурност. Две са основните субстанции, които се ползват за тяхното приготвяне: титаниев диоксид и цинков оксид, като цинковият оксид е единственият филтър, който е еднакво ефикасен както срещу UVB, така и срещу UVA лъчите. Въпреки, че оставят бял филм върху кожата, имат малък риск да причинят раздразнения/алергии.

Продукти за възрасти:

Фотозащитните кремове за възрастни най-често са на базата на химични филтри. Това са синтетични вещества, чието действие се основава на поглъщането на енергията, получавана от светлинното лъчение. В зависимост от вида си те поглъщат слънчеви лъчи само с определени дължини на вълната. Най-често се използва комбинация между няколко филтъра, за да се постигне най-добър резултат. Недостатък е, че те не винаги са стабилни на светлина и могат да проникнат в кожата, което води до фототоксичен и алергичен риск. Последната година има публикувани проучвания, които установяват, че в кръвната циркулация могат да бъдат установени минимални количества от субстанциите ползвани като химичен екран.

Подходящо е използването и на комбинирани продукти – минерални и физични филтри заедно. Те поглъщат и отразяват ултравиолетовите лъчи, но за разлика от химичните филтри спектърът им е много широк, което осигурява по-голяма защита от ултравиолетовите лъчи.

Обръщаме внимание на осигуряването на механична защита спрямо слънчевите лъчи. Това се случва с широкополи шапки, които да хвърлят сянка върху лицето. При деца с атопичен дерматит и склонност към алергични дерматози е препоръчително ползването на подбрани очила с ефективна слънцезащита на стъклата. Последните няколко години изключително достъпни и удобни за употреба са бански костюми изработени от UPF материя, която също предпазва от слънчвите лъчи.

Използването на слънцзащитни продукти трябва да бъде целогодишно, независимо от начина на живот и честотата на ваканциите и отпуските Ви. Не забравяйте използването на фотозащита и високо в планината, без значение дали се касае за летен или зимен сезон. Препоръчва се прилагането на продуктите върху фотоекспонираните участъци да е 20-30 минути преди излизане навън и да се повтаря на всеки 2 часа при интензивно слънчево излагане. Ако сте на плаж- нанасяйте продукта след всяко мокрене или обилно изпотяване. Избягвайте престоя на слънце във времето между 12 и 16 часа и внимавайте с консумацията на фотосенсибилизиращи храни (лайм, целина, магданоз, пащърнак и др.) и лекарства (антибиотици, НСПВС, диуретици, таргетни медикаменти). Използвайте редовно продукти за хидратация на кожата, особено, когато се касае за малки деца.

Препоръките за грижа за кожата по време на летния сезон могат да бъдат безкрайни. Но най- важното е да запомните , че слънцето може да бъде най- добрия ни приятел, но и най-големия на враг. То ни примамва и омайва , но също ни състарява и разболява. Затова… опитайте се да намерите златната среда!

Д-р Деница Желева

Related posts

Call Now Button