Съвети от специалист: Как да се предпазим от инфектиране с коронавирус?

Съвети от специалист: Как да се предпазим от инфектиране с коронавирус?

 1. Мийте ръцете си!

Измивайте внимателно ръцете си до китките, след всеки контакт със замърсени повърхности и допир до кожа на друг човек. Измиването е добре да продължи поне 20 секунди със сапун. Подсушавайте ръцете си след миене. Важно е да измиете ръцете си, когато се прибирате вкъщи или стигнете на работното си място. Особено детайлно трябва да е измиването, ако сте били на оживено място с повече хора или на обществени места, през които по правило минават много хора, като например градския транспорт.

Ако имате възможност след измиване и подсушаване на ръцете, нанесете дезинфектант и го втрийте в кожата!

В следващия линк, можете да видите, как да миете ръцете си правилно: https://cnn.it/2UPDoF3

 1. Избягвайте близки контакти – ръкостискания и прегръдки

За да предотвратите пренасянето на коронавирус, от човек на човек, е добре да ограничите директните физически контакти с други хора. Не подавайте ръка, ограничете прегръдките, социалното целуване и всякакъв вид допир до кожата на друг човек, освен ако не се налага. Ако сте докоснали чужда кожа е хубаво да измиете или дезинфекцирате ръцете си веднага. В случай на необходимост от докосване, може да използвате защитни латексови ръкавици.

 1. Носете винаги със себе си дезинфектант

Така ще можете да почистите ръцете си в моментите, когато е невъзможно да ги измиете. Нанасяйте дезинфектанта непосредствено след допир до замърсени повърхности, както и преди допир на ръцете до лицето ви. Втривайте дезинфектант в кожата на ръцете си и след измиване, ако сте наясно, че сте влезли в съприкосновение с кожата на човек с повишен риск от инфектиране. Дезинфектант се нанася върху суха кожа.

 1. Спазвайте социална дистанция

Основния начин да ограничите разпространението на вируса е да спазвате социална дистанция. Ако искате да ограничите разпространението му и да останете в безопасност, е хубаво да не влизате в контакт с други хора на по-малко от 2 метра разстояние. Само така ще останете в безопасност!
Това се налага, тъй като при социално общуване дихателната струя и пръските от дихателната система (нос и уста) се разпространяват на разстояние до 1-1,5 метра от човек. След падането им те остават върху повърхностите, където могат да преживеят по няколко дни.

 1. Избягвайте оживени места и масови събития

Въздържайте се от събиране в затворени помещения с други хора, особено с много хора. Така ще намалите шанса да влезете в съприкосновения със секрети от хора, които вече са били инфектирани. Събирането с други хора на открито е по-малко рисково в сравнение с това на закрито, но въпреки всичко носи риск от обмяна на вируса. За да сте в безопасност, останете изолирани!

 1. Носете защитни маски

Носенето на защитна лицева маска трябва да бъде задължително само за хора, които имат прояви на заболяване – които имат кашлица, задух, температура, сухота в гърлото. В тези случаи те го правят, за да ограничат разпространението на инфекцията към други хора. Добре е маски да бъдат използвани и от хора, които се грижат да не се инфектират от други инфектирани хора. Носенето на маска може да намали риска, от това да бъдете заразени, ако срещу вас седи човек с кашлица, но не може да гарантира това. Маската намалява количеството на натоварените с вируси аерозоли, които се отделят от дихателната ви система. Важно е да се знае, че те могат да навлязат в организма и през очите. Ако можете, носете очила или лицев шлем, когато очаквате по-активно отделяне на секрети от потенциално инфектиран човек около вас.

Маската може да ви попречи да докосвате непрекъснато лицето си и по този начин има и дисциплиниращ ефект върху поведението ви в период на епидемия.

 1. Не докосвайте с пръсти устните, очите и носа си

СЗО препоръчва като основна мярка за ограничаване на риска от предаване на разпространението на инфекцията да докосването с ръце на лицето, особено областта на очите, устата и носа. Само така ще бъде намален шанса за навлизане на вируса в организма.

 1. Натискайте бутоните в обществени помещения (лампи, асансьор) с лакът вместо с пръсти

Ограничаването на допира до обекти и предмети, които масово се използват от други хора като копчета на асансьори, дръжки на врати, ключове на лампи, копчета на банкови терминали и ПОС-терминали и т.н., е от съществено значение за намаляване на възможността за попадане на вируса върху пръстите на човек, а от там и върху лицето.

 1. Дезинфекцирайте повърхностите, върху които може да е попаднал вирус

При отделяне на вируса във въздуха той пада чрез аерозолните капки върху най-близката повърхност. Така утаил се той остава върху нея в продължение на няколко дни, до седмица. Ако докоснете тези повърхности, ръцете ви отново ще бъдат източник на инфекцията. Почиствайте с дезинфекционен вируциден разтвор всички повърхности, които ще бъдат в съприкосновение с ръцете ви.

 1. Не кихайте в ръка, а в сгъвката на лакътя

Ако е наложително да кихнете или да се изкашляте, когато сте с други хора го правете не в ръката си, а в сгъвката на лакътя. Така ще намалите риска впоследствие чрез дланта си да пренесете вируса върху други повърхности или върху кожата на друг човек. Когато е възможно, кашляйте и кихайте в кърпичка за еднократно ползване. Изхвърлете я веднага!

 1. Изхвърляйте бързо използваните хартиени носни кърпички

В случай, че сте използвали хартиена носна кърпичка при кихане или кашлица или за да премахнете секретите от носа или очите си е добре да я изхвърлите непосредствено след това. Запомнете, че секретите съдържат голямо количество вируси, които лесно могат да бъдат пренесени към друг човек.

 1. При поява на симптоми – обадете се на личния си лекар, но не ходете при него!

В случай, че усетите проблем от страна на дихателната система – задух, тежест в гърдите, затруднено дишане, хрема, кашлица, повишена температура се обадете на личния си лекар! Не бързайте да го посетите – така бихте изложили на риск всички хора, които са се обърнали към него по други причини!

Related posts

Call Now Button