Съдови проблеми на кожата и новости в лечението им

Съдови проблеми на кожата и новости в лечението им

Един от честите проблеми срещани при пациенти в ранна детска, млада и зряла възраст е появата на различни типове съдови малформации на кожата на лицето и тялото. Тези промени биха могли значително да повлияят на самочувствието на човек и нарушат неговия ритъм на живот. Оплакванията в такива случаи са свързани с развитие на психологически дискомфорт или субективни оплаквания като тежест, болка и подуване и с риск от развитие на по-сериозни усложнения.

Съдови малформации в детска възраст

Една от честите причини за консултация от дерматолог или педиатър през първите месеци след раждането на детето е появата на съдови изменения по кожата. Най-често срещаните съдови лезии са хемангиомите и вродените съдови малформации т.нар „port-wine“ петна.

-> Хемангиомът на детската възраст е често срещано доброкачествено образувание на кожата. Характеризира се с бързо нарастване през първите месеци от живота на детето, последвано от бавно обратно развитие (инволюция). Процесът на пълното възстановяване на кожните промени може да отнеме години. Хемангиомите се срещат относително често – при 8-12% от всички новородени и при 22% от недоносените деца, като честотата им е по-голяма сред момичетата. През последните години с наблюдава значително по-висока ефективност на терапията при тези случаи във връзка със системното приложение на ПРОПРАНОЛОЛ. Още през 2008 г. Leaute-Lebreze въведоха експерименталното лечение на хемангиоми с пропранолол, а през последните години то е първа линия на терапия и се покрива от здравно-осигуртелните системи в различни дължави, в т.ч. и в България. Успоредно с това в много страни се провеждат клинични изпитвания на други медикаменти с подобен механизъм на действие за локално и системно приложение.

-> Вродените съдови малформации на кожата, известни като „Port-wine stain“ или „naevus flamues“ са капилярна малформация с локализиран или сегментен характер. Те се наблюдават се още при раждането или непосредствено след него под формата на тъмно или светло-червени петна, най-често по кожата на лицето. Образуванията нарастват пропорционално с възрастта на детето, променят цвета си към тъмно червено и могат да се уплътнят с времето. По-добри резултати се наблюдават при ранно започване на лечението. То включва приложението на различни лазерни системин (Intense Pulsed Light (IPL) и Long Pulse 1064 nm Nd: YAG Laser).

Съдови дерматози в млада възраст

Различни видове съдови образувания се появяват често по кожата на човек в млада възраст. Първите промени под формата на разширени капиляри или пунктиформени хемангиоми (червени точки) се проявяват безсимптомно години преди да се усети някакъв естетически или физиологичен дискомфорт. Това налага въвеждането в практиката на различни видове лазерни системи. Лазерите, които се използват в дерматологичната практика за отстраняване на разширени съдове, са: зелен (KTP с дължина на вълната 532 nm), жълт (585-605 nm), александритен (755 nm), диоден (810 nm), Nd:YAG (1064 nm) лазери, както и IPL (515-1200 nm).

Съдови дерматози в средна възраст

Най-честите съдови малформации в средна възраст включват:

-> Пуктиформен хемангиом (Cherry haemangioma, Haemangioma senile)

Това са доброкачествени яркочервени до синкаво-червени съдови образувания на кожата, състоящи се от многобройни разширени капиляри.
Няма конкретна причина за тяхната поява, но се срещат по-често при хора, които се излагат на слънце, при бременни, при възрастни и др. Обикновено са налице голям брой, като те започват да се появяват още в ранно детство. С напредване на възрастта размерите и броят им се увеличава. Локализират се навсякъде по тялото, и най-често по гръдния кош и корема.

-> Паякообразен невус (Naevus stellatus, Haemangioma stellatum, Spider naevus)

Представлява сравнително често срещано съдово образувание, с размер от 1-3 мм в диаметър. Наблюдава се под формата на малка червена надигнатост с централно надигане, от което като лъчи на звезда или като крачета на паяк, изхождат разширени капилярни съдове с дължина няколко милиметра. Той възниква спонтанно, но за предразполагащи фактори се приемат бременност, заболявания на черния дроб и др. Локализира се главно по лицето, по-често при млади жени. Обикновено паякообразният (звездовидният) невус остава върху кожата в годините и рядко може да изчезне спонтанно, като са възможни чести рецидиви.

-> Телеангиектазии

Изключително често срещани съдови промени по кожата в областта на лицето, шията, деколтето. Телангиектазиите могат да бъдат единични или множествени, под формата на тънки нишки или мрежоподобна структура, с едностранно или симетрично разположение по бузите, с диаметър 0,25-1 см. тогава придават зачервен вид на кожата, както е при розацея. Тяхната поява може да бъде първична или вторична, провокирана от прием на медикаменти като женски полови хормони – естрогени, кортикостероиди, излагане на студ или да са изява на друго основно заболяване (розацея, кожен лупус, склеродермия, радиодерматит, заболявания на черния дроб). Поради това преди да се приложи каквото и да е лечение е задължително да се установи произхода на телеангиектазиите и дали появата им не е свързана със заболяване, което се влошава от светлинно въздействие.

-> Венозен хемангиом (venous lake)

Доброкачествена лезия характерна за пациенти в зряла възраст. Представя се като единично, меко, синьо-виолетово възелче, с размер 0,2-1 см в диаметър. Локализира се най-често по устните и ушните миди, както и по други експонирани на слънце области.

Изброените съдови промени са податливи на успешно третиране чрез различни видове лазери. Най- масово използваните лазерни системи в сферата на съдовата дерматология са Nd:Yag лазера и IPL-фототерапията. Предимствата на Nd- Yag лазерната система са свързани с по- добрата прониквателна способност на лазерния лъч поради по- голямата дължина на вълната. Това го прави подходящ за по-дълбоко разположени и по-големи съдови лезии, предимно по долните крайници, но също така и по лицето и тялото.

Независимо от богатия арсенал от лазерни системи е важно да бъде отбелязано, че не всички съдови лезии са подходящи за лазерно лечение. Изключително важно е освен да се подбере подходящата лазерна система да се подберат и подходящите съдове, които ще бъдат третирани. Задача на опитния дерматолог или специалист по съдови заболявания е да направи правилният избор на лазерна система в комбинация с подходящите настройки на апарата. При повечето пациенти ефект настъпва след 1- 3 процедури. Поради недостатъчния ефект на самостоятелно приложената лазерна процедура, често се налага използването на лазерните технологии успоредно с други лечебни методи.

Съдови дерматози в зряла възраст

С напредване на възрастта се наблюдава отслабване и нарушаване на функционалната активност на клапния апарат на венозната система на краката. Това води до развитие на т. нар. хронична венозна болест (ХВБ), която представлява сборно понятие за варикозни вени (първична варикоза), посттромбозен синдром (ПТС) и последващите усложнения като венозни улкуси и др. ХВН протича в три стадия с бавна и постепенна еволюция на обективните и субективните оплаквания на пациента. Развитието на мрежовидни разширени вени на краката спада към I-ви стадий на болестта. Промените, които се наблюдават са: разширени повърхностни съдове, подуване на крайника, сърбеж, тежест, чувство за „уморени крака“. В този стадий е напълно възможно успешното приложение на лазерна терапия за предотвратяване на хронифицирането на това болестно състояние. Друг важен момент е всеки случай да бъде консултиран от съдов хирург или ангиолог, за да се оцени състоянието на дълбоката венозна система.

Много често основен повод за преглед и лечение в съдовата патология на кожата са усложненията на хроничната венозна недостатъчност. Развитието на тъмнипетна, изтъняване на подкожните слоеве и екземни промени по кожата на краката са показател за прогресиране на болестния процес. Наличието на разширени вени не позволява приложението на лазерни системи и налага комплексна терапия. Истинско предизвикателство за всеки медицински специалист е лечението на трудно зарастващи венозни рани, появили се като резултат от напредващата венозна недостатъчност.

Related posts

Call Now Button