ТОП 5 на дерматологичните оплаквания по време на пандемия

ТОП 5 на дерматологичните оплаквания по време на пандемия

Д-р Денчева, пред какви предизвикателства се изправят лекарите във време на пандемия?

След налагането на ограничителните мерки в България, поради риск от разпространение на COVID-19 инфекция, ние лекарите от всички специалности на медицината, работим в необичайни условия. Тези от нас, които са на първа линия, се сблъскват с проявите на непозната и предизвикваща медицинските познания инфекция. Останалите, в т.ч. и дерматолозите, сме поставени пред изпитанието да диагностицираме и лекуваме пациентите си с поглед към потенциалните усложнения, както от променените условия на живот, така и от корона-вирус-инфекцията върху различни органи и системи.

Във време, в което естетичните процедури останаха на по-заден план, нашите усилия са насочени към навременна диагноза и лечение на заболяванията на кожата и полово-предаваните заболявания.

Кои са най-често срещаните дерматологични оплаквания, с които се сблъсквате в този период?

Три седмици след регистриране на първия случай с COVID-19 в страната, честотата й все още е ниска, което предполага, че наблюдаваните дерматологични оплаквания не са свързани с нея.
Най-честите оплаквания, които наблюдаваме, аз и моите колеги са:

Дерматит на ръцете
Сухотата на кожата на ръцете е едно от основните оплаквания, с които се сблъскваме. Обяснимо, то е предизвикано от многократното използване на изсушаващи кожата измивни средства.
Началните промени започват с леко-изразена сухота. Този етап обичайно се неглижира от пациентите, тъй като е обясним с честото миене. Когато проблемът започне да се задълбочава, на негов фон се появяват единични зачервени петна със засилено залющване. Те постепенно стават сърбящи, много сухи и не се подобряват, въпреки правилно избрания и достатъчно често нанасян крем за ръце.
Правилното решение е рано установяване на проблема, избор на мазен крем за ръце и нанасянето му след всяко мокрене. В случай, че това не даде резултат е добре да се направи консултация със специалист – дерматолог за назначаване на терапия за вече развилата се екзема.

Периорален дерматит
Маските се оказват един от основните средства, които частично ни предпазват от аерозолните частици, които се отделят от устата и носа ни при кашлица и кихане.
В настоящата ситуация са обоснована защита за дихателните ни пътища.
За съжаление, продължителното им носене води до обостряне на някои състояния на кожата, които имаме предразположението да развиваме.
Периоралният дерматит е кожно заболяване, свързано с поява на зачервяване и обриви, подобни на акне в областта около устата и по-рядко около очите. Появата им е свързана с лекостепенно парене и извънредна чувствителност към козметичните средства. Причината за активирането му е в промяната на микробиологичното равновесия в относително затворената среда под маската, което води до размножаване на някои бактерии от носната кухина върху кожата на лицето. Това води до възпаление на космено-мастните фоликули, оформяне на малки гнойни връхчета и зачервени петна около устата, бузите и брадата.
За да се справи човек в домашни условия с него е добре да престане да прилага антибактериални и дезинфекционни средства в тази област, да подбере козметика за чувствителна кожа, да омекоти агресивността на почистващите вещества и анти-ейдж козметиката.

Акне
През последните седмици наблюдавам по-агресивен ход на акнето при пациенти, които преди това са успявали да постигнат контрол над заболяването върху лицето си. Известно е, че акнето и подобните на него обриви, зависят много от размножаването на бактериалните колонии върху кожата. Една от причините за активацията на тези обриви е честото прилагане на антибактериални и дезинфекциращи средства и носене на маски. Не трябва да забравяме като провокиращ фактор и стреса от изолацията и промяна в стереотипите на живот, както и промяна в режима на хранене и намалената двигателна активност. Всичко това води до по-честа и масова поява на обриви. За намаляването им е добре да се доверите на изписаната ви от преди това локална терапия и адекватното й комбиниране с медицинска козметика.

Атопичен дерматит
Това е дерматит, който се развива в определени области – ръцете, сгъвките на шията и тила, лактите и коленете. Наблюдава се, в резултат на механично или химическо дразнене – от агресивни измивни средства или дезинфектанти, както и от синтетични и вълнени тъкани или запарване.
Развива се през първите години от живота на човек, но е възможно да се прояви за първи път и при зрял човек.
Състоянието се активира бързо при изсъхване на кожата и при емоционална нестабилност и стрес. Проявява се първоначално с изразена сухота и сърбеж, с оформяне на разчесвания, с неспокойствие по време на сън.
Подобряване на оплакванията се постига с активно омазняване на кожата с не дразнещи емолиентни балсами и кремове. Когато това не е достатъчно идва ред на прилагане на локалните медикаменти – най често за кратко се прилагат локални кортикостероидни кремове, които понякога комбинираме с локални антибиотични средства.

Розацея
Розацеята е състояние на кожата, което може да се прояви само със зачервяване на лицето, но и с поява на гнойни връхчета по бузите, засягане на очите или уплътняване на кожата. В настоящия период това се случва предимно под влияние на агресивните измивни козметични средства и дезинфектанти. Най-ранните прояви са дифузното зачервяване и поява на разширени капиляри по кожата , както и оформяне на единични възпалени огнища по бузите, носа или зоната около устата. Характерно е липсата на сърбеж, а присъствие на парене като водещ симптом.
Ако човек усети това,е добре да премахне от ежедневната си грижа агресивните миещи средства и да прибегне към ежедневна грижа, подходяща за много чувствителна и склонна към зачервяване кожа. Добър ефект на успокояване на раздразнената кожа може да се постигне и чрез прилагане на успокояващи компреси с отвара от лайка и кремове за чувствителна кожа.

Д-р Росица Денчева
Дермато-венеролог

Related posts

Call Now Button