4 съвета от доктор Росица Денчева за здрава кожа през зимата!

4 съвета от доктор Росица Денчева за здрава кожа през зимата!

4 съвета от доктор Росица Денчева за здрава кожа през зимата!

Смяната на сезоните винаги е свързана с промяна в състоянието на кожата ни като част от общите промени, които настъпват в човешкия организъм. Това налага и съществени промени в грижите за нея.

Основните фактори, които въздействат върху кожата ви през есенно-зимните месеци на годината са студения и по-сух въздух, температурните амплитуди (разликата между температурата навън и вътре в отоплените помещенията, която често варира между 20 и 30 градуса), вятъра и замърсяването на въздуха. Те водят до значително изсушаване на кожата – намаляване на степента й на хидратация, намаляване на защитната водно-липидна защита. В резултат на това тя става по-чувствителна и лесно ранима.

Промените, които настъпват с вашата кожа през зимните месеци са свързани в значителна степен и с използваните козметични средства. Често забързани в ежедневието пропускаме да коригираме козметиката си, при което тя се оказва недостатъчно богата и хидратираща за зимата. Това променя и вида на кожата ви. Това изисква редовното коригиране на типа на използваните козметични средства в зависимост от сезона.

Недостатъчното омазняване и хидратация, освен че правят кожата деликатна и чувствителна, често обострят или дори водят до възникване на различни типове лишеи и екземи, задълбочават фините линии и бръчки и другите белези на стареене. При хронична дехидратация, кожата ни губи тонуса и еластичността си, блясъка и жизнения си вид.

Сред по-рядко срещаните фактори на средата трябва да се има предвид и промените, които настъпват при практикуването на различни спортове. Контакта с хлорните и други дезинфекциращи препарати в басейните са сред факторите, които засилват изсушаването на кожата и появата на екземи. За да предотвратим негативните ефекти на дезинфекциращите средства в басейна или спортната зала, измиването на кожата с течаща вода непосредствено след престоя в басейн е от особено значение. Необходимо е използването на меки измивни средства и хидратирането на кожата с подходящ богат продукт непосредствено след душа.

През зимата се развиват и някои характерни кожни заболявания –често се наблюдава обостряне на атопичния дерматит, екземните състояния на ръцете и ходилата, себорейния дерматит на лицето и скалпа и псориазиса. Тяхното активиране е свързано освен с ниската температура и променената кожна хидратация и защитна бариера, така и с относителната липса на слънчеви лъчи или факта, че те не достигат до кожата, защото тя е покрита от дрехи.

През зимните месеци се отчитат относително намалени защитни сили на организма. В този сезон зачестяват вирусните инфекции, което изтощава организма ни и го прави значително по-податлив към типично кожните вирусни заболявания. Такива са херпесите – херпес на устните, лабиален херпес, варицела и тежко протичащия херпес-зостер.

Ето и някои препоръки относно грижите за кожата през зимните месеци:
Виж и предложенията с отстъпки за Дерматология!

Почистване на кожата
Особено важен в зимните месеци е избора на подходящ почистващ продукт. При суха кожа на лицето е подходящо да се използва почистващо козметично мляко, а при по-мазна– измивна пяна. След почистването при по-мазните кожи може да се приложи и тоник, като е важно той да не е на спиртна основа, за да не засилва дехидратацията на кожата. Измиването на тялото е добре да става с душ-олио или синдет, известен още като сапун-без-сапун.
Ексфолииране
Ексфолиирането на мъртвите кожни клетки от повърхностните слоеве е важна част от поддържането на здрава и добре изглеждаща и свежа кожа. През зимните месеци този процес не трябва да бъде неглижиран. Той спомага за отделянето на мъртвите клетки от повърхността на кожата и разкрива по-свежа и жизнена повърхност.
Хидратиране на кожата на лицето
Използването на подходящи хидратиращи продукти е от особено значение за запазване на здрава и жизнена кожа. Продуктите от летните месеци в повечето случаи са напълно неподходящи за поддържане на кожата през зимата. Те трябва да бъдат заменени с по-богати и плътни продукти, които да защитават от вятъра, сухия въздух и ниските температури. Продуктите за зимата са на базата на масла (масла от бадем, авокадо, минерални масла), а не на водна основа и целта им е освен да доставят необходимата за кожата влага да възстановят нарушената защитна бариера и да преустановят загубата на влага през повърхностните слоеве.
От практическа гледна точка е важно хидратиращите продукти да се нанасят непосредствено след измиване на кожата, като тя трябва да бъде предварително подсушена. Тези грижи трябва да се прилагат както на лицето, така и на ръцете, тялото и устните.
При случаи на изразена дехидратация и поява на бръчки по кожата на лицето към овлажняващите продукти могат да се добавят и дълбоко хирдратиращи процедури като мезотерапия или мизолифт. Тяхната цел е много по-мощно да възстанови загубената от кожата влага и да изглади вече появилите се линии и бръчки.
Слънцезащита през зимните месеци
Използването на слънцезащитен крем за откритите части на кожата през зимните месеци на годината е също толкова важно, колкото и през летните. Поради високата надморска височина на зимните курорти риска от изгаряния през този сезон е значима, което налага активното предпазване на кожата. Както и през летните месеци особено важно е това за децата, които се излагат на действието на ултравиолетовите лъчи на слънцето. Редовното нанасяне на фотозащитен крем намалява честотата на изгарянията и риска от развитие на злокачествено кожено заболяване.

Информацията е публикувана в ofertomat.bg с разрешението на Дерматологична клиника София

Related posts

Call Now Button