възстановяване

на момента

сезон

есен-зима

възраст

20+ ГОДИНИ

времетраене

20-30 мин.

ЛАЗЕРНА ТЕРАПИЯ НА РОЗАЦЕЯ

 

Лазерната терапия  заема основно място в лечебната стратегия на розацеята в съвременната медицина. Тя се основава на използването на множество неаблативни и по-рядко аблативни технологии. Целта на терапията е чрез потискане на различни етапи от патологичния процес да бъдат повлияни болестните прояви във фазите на болестта.

 

Същност на розацеята
Розацеята е хронично-протичащо възпалително заболяване на кожата, което засяга основно лицето – бузи, чело и нос, и по рядко зоните на шия и деколте. Заболяването има хроничен ход с прогресиращ характер, като появата и обострянето му се свързват с множество външни и вътрешни фактори.

 

Форми на заболяването
Основните форми на розацеята са еритематозна, възпалителна, хиперпластична (фиматозна) (необходима е по-проста дума) и очна (офталмична).

 

Лазерна терапия при различните фази на заболяването
Лазерната терапия намира приложение във всеки етап от болестта.
В началните и по-леки фази на заболяването измененията са свързани най-вече със  зачервяване на кожата и поява на множествени разширени капиляри. В тази фаза се прилагат лазерни технологии, въздействащи предимно върху съдовете от различен калибър. Най-често прилаганите технологии са Intense Pulse Light (IPL), Nd:YAG 1064 nm, PDL 595 nm, 585 nm, KTP 532 nm. Целта на терапията в тези случаи е намаляване размера на възникналите капиляри до пълното им изчистване от повърхността на кожата. При леките случаи е възможно да се наблюдават единствено леко изразено дифузно зачервяване. В тези случаи е добре прилагането на IPL-процедури или повърхностно действащи лазери за намаляване на червенината.

При възпалителни фази на розацеята лазерната терапия включва противовъзпалителни методи за лечение, част от които е и лазерното лечение. Най-често прилаганите в тази фаза на терапия технологии са IPL, Nd:YAG 1064 nm, PDL 595 nm, Diode 810 nm. В тази фаза самостоятелната лазерна терапия не би могла да доведе до пълно възстановяване на кожата. Необходимо е комбинацията на лазерната терапия с локално или системно лечение с противовъзпалителни и антибактериални средства за постигане на максимален резултат.

Лазерната терапия е основен метод за лечение при хиперпластичната (фиматозна) розацея, свързана с разрастване на съединително-тъканните структури и съдовете в различни лицеви зони. Най-често напблюдавани при тази форма са промените по кожата на носа, известни като „ринофима“. В тези случаи се прилагат аблативни лазерни системи и фракционирана терапия. Целта на лазерното лечение е намаляване на разраснатите тъкани и възстановяване на нормалните лицеви пропорции. Най-често използваните лазери са аблативни или фракционирани C02 и Er:YAG. В случай на избор на терапия с пълна аблация е възможно резултат да бъде постигнат само с една процедура, но възстановителния период е дълъг, поради значителната травма на тъканите. При използване на фракционирани лазерни системи възстановяването от всяка индивидуална процедура е по-бързо, но пълния ефект от процедурата изисква повече на брой терапии.

Противопоказания

Лазерната терапия при различни форми на розацея не е препоръчителна при установяване на бактериални и вирусни инфекции на кожата, както и при увредено общо състояние на организма.

Не се допуска лазерна терапия при бременност и в периода на кърмене.

Не е препоръчително осъществяване на терапия преди излагане на слънце, както и при активен тен.

Виж пълния ценоразпис

Нашите специалисти

Д-р Ванеса Коларова

Д-р Ванеса Коларова

Специализант Дерматология

Димитър Костуранов

Димитър Костуранов

Физиотерапевт

Цени

Call Now Button