Лазерно лечение на розацея

възстановяване

на момента

сезон

есен-зима

възраст

20+ ГОДИНИ

времетраене

20-30 мин.

Лазерната терапия заема основно място в лечебната стратегия на розацеята в съвременната медицина. Тя се основава на използването на множество аблативни и неаблативни технологии. Целта на терапията е повлияването на различните форми на заболяването и фази на патологичния процес.

Същност на розацеята
Розацеята е хронично-протичащо възпалително заболяване на кожата, което засяга основно лицето – бузи, чело и нос, и по рядко зоните на шия и деколте. Заболяването има хроничен ход с прогресиращ характер и появата и обострянето му се свързват с множество външни и вътрешни фактори.

Форми на заболяването
Основните форми на розацеята са еритематозна, възпалителна, фиматозна и офталмична.

Лазерна терапия при различните фази на заболяването
Лазерната терапия намира приложение във всеки етап от развитието на болестта.
В началните и по-леки фази на заболяването измененията са свързани най-вече с поява на зачервяване на кожата и множествени разширени капиляри. В тази фаза се прилагат лазерни технологии, въздействащи предимно върху съдовете от различен калибър. Най-често прилаганите технологии са Intense Pulse Light (IPL), Nd:YAG 1064 nm, PDL 595 nm, 585 nm, KTP 532 nm. Целта на терапията в тези случаи е намаляване размера на възникналите капиляри до пълното им изчистване от повърхността на кожата. При леките случаи е възможно да се наблюдават единствено леко изразено дифузно зачервяване. В тези случаи е добре прилагането на IPL-процедури или повърхностно действащи лазери за намаляване на дифузната червенина.

При възпалителни фази на розацея лазерната терапия включва противовъзпалителни методи за лечение, част от които е и лазерното лечение. Най-често прилаганите в тази фаза на терапия технологии са IPL, Nd:YAG 1064 nm, PDL 595 nm, Diode 810 nm. В тази фаза самостоятелната лазерна терапия рязко би могла да доведе до пълно възстановяване на кожата. Необходимо е комбинацията на лазерната терапия с локално или системно лечение с противовъзпалителни и антибактериални средства за постигане на максимален резултат.

Лазерната терапия е основен метод за лечение при фиматозна розацея, свързана с разрастване на съединително-тъканните структури и съдовете в областта на различни лицеви части. При ринофимата тези промени са в областта на носа. В тези случаи се прилагат аблативни лазерни системи и фракционирана технология. Целта на терапията е намаляване на разрасналите се тъкани и възстановяване на началните лицеви пропорции. Най-често използваните лазери са аблативни или фракционирани C02 и Er:YAG. В случай на прилагане на аблативни процедури е възможно терапията да бъде осъществена сом с една процедура, но възстановителния период е дълъг, поради аблативното лазерно лечение. При използване на фракционирани лазерни системи възстановяването от всяка индивидуална процедура е по-бързо, но пълния ефект от процедурата изисква повече на брой терапии.

Нашите специалисти

Д-р Ванеса Коларова

Д-р Ванеса Коларова

Специализант Дерматология

Димитър Костуранов

Димитър Костуранов

Физиотерапевт

Цени

Процедура Цена
Терапия на дифузно зачервяване с Nd:YAG лазер на цяло лице 220 лв.
Бузи 180 лв.
Нос 100 лв.
IPL терапия на розацея на цяло лице 300 лв.
Деколте 250 лв.
Call Now Button