Попитахме дерматолога: Всичко, което трябва да знаем за лазерната епилация

Попитахме дерматолога: Всичко, което трябва да знаем за лазерната епилация

Смело можем да заявим, че през последните 20 години лазерната епилация е една от най-търсените естетични процедури. Освен че пести време и средства в дългосрочен план, процедурата е единственият съвременен метод за перманентно обезкосмяване, а нека да си го признаем – няма по-голямо удобство, без значение от пола. В практиката непрекъснато се въвеждат нови технологии и системи за лазерна епилация, като всяка следваща повишава ефективността на терапията и намалява страничните ефекти при нейното осъществяване. Така на дневен ред идват логичните въпроси: „Каква е разликата между лазерните системи?“, „На кой специалист да се доверя?“, „Как да се подготвя за процедурата?“, „Как протича?“, „Какво мога да очаквам след нея?“, „Кога ще постигна желания ефект?“…

На фона на всички въпроси, които сме получавали през годините, се постарахме да обобщим за вас най-важните условия, които трябва да имате предвид, когато обмисляте да се подложите на процедура за лазерна епилация!

 

Какво е лазерна епилация?

Лазерната епилация е съвременен метод за премахване на космите от лицето и тялото, с цел постигане на дълотрайно и естетично обезкосмяване.

Процедурата се осъществява посредством лазерни системи, които третират космения фоликул със светлинни лъчи. Светлината с определена дължина на вълната преминава през кожата и се абсорбира от пигментът в косъма. Този тип обезкосмяване цели да разруши космените фоликули и като краен резултат космите да не израснат отново.

 

Нужно ли е да правим консултация със специалист преди процедурата?

За максимално добро разбиране на процеса и предотвратяване на възможните странични ефекти, ние препоръчваме лазерната епилация да е предшествана от консултация. При нея специалистът, който ще осъществи процедурата, ще ви обясни какво да очаквате преди, по време и след терапията. Той ще ви посочи и различните възможности, подходящи за вас, ще ви разкаже за същността на процедурата, рисковете и ограниченията. Може дори да направите и няколко тестови полета, за да се определи дали вашето окосмяване ще се повлияе от лазера. Ако имате тъмна кожа, може да се наложи да прилагате избелващ крем върху зоната, която ще бъде третирана, за да се фокусира енергията на лазера върху космения фоликул, а не върху кожата, и по този начин да се намали риска от изгаряне.

 

 

Как да изберем правилната, в океана от лазерни системи?

Когато говорим за избори, започваме с огромната препоръка да изберете доверени центрове и специалисти с дългогодишен и опит в лазерната епилация, които ще направят правилната преценка коя лазерна система е подходяща за вас. Защото вие избирате мястото и специалиста, а той отговаря за безопасността и избора на правилния лазер, спрямо цвета на косъма и кожата ви, чувствителността й, сезона, в който се осъществява процедурата и поредността й. Познаването на биологията на косъма и физиологията на космения цикъл има съществено значение за планиране и постигане на максимална ефективност и безопасност при лазерна епилация.

Най-често прилаганите лазери са: александритен (755 nm), диоден (810nm), Nd:YAG (1064 nm).

 

В кои случаи се препоръчва лазерна епилация?

Ако желаете дълготрайно премахване на нежеланото окосмяване по лице и тяло – това е вашата процедура! Лазерната епилация често се използва и за лечение на врастнали косми, както и за лечение на фоликулит – възпалително заболяване на космения фоликул, което се развива след премахване на космите, чрез някой от класическите средства за обезкосмяване – бръснене, кола-маска, епилатори, отскубване с пинсета и др.;

 

Колко време отнема процедурата?

В зависимост от размера на третирания участък, времето необходимо за провеждане на процедурата е различно. Отстраняването на косъмчетата по лицето могат да бъдат третирани в рамките на 5-10 минути, а по-големи участъци – като гръб и цели крака, от 30 до 60 минути.

 

Как да се подготвя преди процедурата?

Минимум 14 дни преди процедурата трябва да се избягвате директното излагане на слънце и солариум, с цел придобиване на тен, както и да не използвате автобронзанти.

Седмица преди процедурата не се подлагайте на ексофилиращи процедури и не използвайте продукти с такъв ефект в зоните, които искате да подложите на лазерна епилация.

 

Непосредствено преди епилацията кожата трябва да бъде обезкосмена чрез самобръсначка. Необходимо е да направите това вкъщи, в деня на самата процедура.

В деня на процедурата не използвайте масла/олиа за тяло в зоната на епилацията.

Преди и между всяка следваща процедура не се препоръчва отстраняването на косъмчетата посредством коламаска, епилатор или депилатор. Препоръката е да започнете да премахвате нежеланото окосмяване само със самобръсначка или тример, еднократно непосредствено преди всяка процедура.

 

Болезнена ли е?

В сравнение с кола-маската – категорично не! Може да очаквате лек дискомфорт по време на лазерната епилация или тя да бъде напълно безболезнена – всичко зависи от личния ви праг на болка и търпимост. Най-често в по-чувствителните зони, и в тези с по-упорити и тъмни косъмчета, е възможно да се усеща парене или лека и момента болка. За намаляване на дискомфорта, по време на процедурата, към третираната зона може да бъде насочена струя от хладен въздух. Съвременната лазерна система Gentle Max Pro, с която работим основно в Дерматологична клиника REVERSE, е оборудвана с охлаждаща система, която понижава температурата на кожата, осигурявайки допълнително обезболяващ ефект и максимален комфорт по време на терапията.

 

Кои части от лицето подлежат на лазерна епилация?

Лазерното обезкосмяване се препоръчва за всяка част, в която има излишно окосмяване, с изключение на зоната около очите – веждите, както и зоната между веждите.

 

Мога ли да се подложа на процедурата, ако имам тен на кожата?

Благодарение на техническите постижения на съвременната наука вече е възможно използването на лазерната епилация и при хора с тен и с генетично кодиран матов тен на кожата. Това се постига чрез внимателен подбор както на вида на лазера, така и на продължителността на импулса и енергията му.

 

Епилация с бенки и лунички – възможна ли е?

Когато се доверявате на специалист с опит и медицинска експертиза, той задължително ще прегледа зоната на епилация и при наличие на бенки и лунички ще ги маркира с плътен бял молив или хартия, с цел да ги защити от лазера и разпръснатата светлина от него да не ги засегне пряко. И, да – лазерната епилация, при наличие на единични или струпване на група бенки и лунички, е напълно възможна, когато се извършва от експертно лице и съвременна апаратура.

 

Защо някои косми продължават да растат след няколко процедури лазерна епилация?

В хода на жизнения си цикъл космените фоликули преминават през три растежни фази: анаген (фаза на растеж), телоген (фаза на покой) и катаген (косъмът е в междинно състояние между фазата на растеж и на покой). В различните части от тялото, различен процент от космите се намират съответно в трите фази на космен растеж, което прави невъзможно едноетапното премахване на всички косми. Процедурата е насочена и унищожава ефективно само космите във фаза на растеж. Това определя и необходимостта от провеждане на няколко поредни процедури за постигане на пълно обезкосмяване на третираната област. Поредните сесии на епилация се осъществяват през 30-45 дни, за да се даде възможност на новите косми, които не са засегнати от предходната процедура и са били във фаза на покой да израснат и да бъдат унищожени при следващия сеанс.

 

Колко процедури са нужни, за да получа трайно обезкосмяване?

Устойчивостта на космените фоликули, в различните части на тялото и при различните хора е различна. От значение е цветът и дебелината на косъма, както и зоната, която се подлага на третиране. Обикновено са необходими няколко процедури за трайно обезкосмяване, като броят варира в зависимост от окосмяването. Индивидуалния характер на процедурата върви ръка за ръка и с вашата отдаденост и последователност. При неспазване на препоръчаната от специалиста планова схема на епилация ще нарушите последователността на процедурите и ще се отдалечите от желания от вас ефект във времето.

Не на последно място от значение е и съвременността на лазерната система, с която се извършва процедурата. Освен по-висока ефективност, тя предлага и по-голяма безопасност.

 

В кои ситуации не е възможно да бъде извършена лазерна епилация?

Все пак има някои противопоказания и случаи, при които не е възможно да бъде прилагана лазерна епилация:

  • При бременност и в периода на кърмене;
  • При заболявания на кожата, които са свързани с повишена чувствителност към светлина;
  • При терапия с медикаменти и прием на хранителни добавки, които определят повишена фоточувствителност на кожата;
  • При наличие на активен тен върху кожата (с давност до 14 дни преди процедурата);
  • Наличие на херпесна или друга инфекция, върху която и да е част от кожата;
  • Онкологични заболявания;
  • Татуировки в зоната на епилация;

 

Какви рискове крие лезерната епилация?

Процедурата е напълно безопасна и ефективна, когато се осъществява от експертно лице с опит! Възможните грешки и усложнения се срещат при неправилна преценка на състоянието на кожата и космите и избора на грешен лазер, неадекватни настройки на апарата и некомпетентен оператор, който извършва процедурата. В резултат на това може да се стигне до изгаряне на кожата и последващи дерматологични проблеми като белези и пигментация.

 

Какво да очакваме след процедурата?

След процедурата е нормално да се наблюдава леко зачервяване на третираната зона, подуване или малки пъпчици, които се успокояват и отшумяват в рамките на 24 часа. В случай на повишена чувствителност на кожата и поява на по-изразено зачервяване и подуване след епилация ще получите препоръки от дерматолога как да се погрижите за раздразнената кожа.

Не се препоръчва да мокрите третираната зона в рамките на 12 часа след процедурата, а за употребата на дезодоранти и парфюми – поне 24 часа.

48 часа избягвайте сауна, парна баня, гореща вода, басейн, както и активна спортна дейност, която предразполага към триене и потене.

Седмица след лазерната епилация е желателно да избягвате скраб и ексофолиращи продукти/процедури.

Излагането на слънце 14 дни след лазерна епилация не е препоръчително, поради увеличаване на фоточувствителността на кожата и риска от образуване на хиперпигментации.

Почиствайте третираното място с мек сапун и вода. Не използвайте продукти, които могат да раздразнят кожата в третираната зона. В случай, че използвате лекарствени средства за локално приложение или активни козметични продукти, е добре да уведомите лекаря си, за да бъдат взети, предвид възможните взаимодействия по време на епилацията.

В рамките на 10 до 12 дни след процедурата може да забележите космен растеж в третирания участък. Това всъщност са атакуваните косми, на които им предстои да отпаднат, а не новопоникнали. Между интервала от процедури може да отстранявате косъмчетата само чрез бръснене – забранява се тяхното отскубване чрез епилатор, кола-маска и пинсета.

И ако трябва да обобщим всичко, което трябва да знаем за лазерната епилация – е че вече е категорично в нашия evergreen лист сред най-желаните естетични процедури и си зиписваме час още днес!

Related posts

Call Now Button