НУЖДИТЕ НА ПАЦИЕНТА – ПРИОРИТЕТ В ПРАКТИКАТА

НУЖДИТЕ НА ПАЦИЕНТА – ПРИОРИТЕТ В ПРАКТИКАТА

НУЖДИТЕ НА ПАЦИЕНТА – ПРИОРИТЕТ В ПРАКТИКАТА

 

Д-р Росица Денчева – лекар по професия и призвание, специалист по Дерматология и полово-предавани болести. Практикува естетична медицина от 15 години с основен интерес към лазерни и други апаратни технологии, приложени за подмладяване на тъканите и контурите на лицето и тялото. С натрупването на познания в областта на естетичната медицина, развива и интерес към инжекционните техники, които се развиват и усъвършенстват с всяка изминала година, успоредно с апаратните такива. Приложени заедно двата типа терапии позволяват постигане на комплексна холистична грижа при поддържане състоянието на кожата на лицето и тялото.

 

Как и кога се насочихте към професионалното си поприще?

Непосредствено след гимназията реших да уча медицина. Не съм потомствен лекар и решението ми беше продиктувано от емоционални и до голяма степен романтични представи за професията. В търсенето на професионалните си интереси започнах да се занимавам с дерматология. Докторската ми дисертация беше в областта на полово-предаваните инфекции, като работих в тази по-тясна област през първите 7-8 години от професионалното си развитие. Впоследствие навлязох много по-задълбочено в дерматологията, която се превърна и в моя кауза и ежедневно предизвикателство. Развитието на естетичната медицина и навлизането й в практиката на дерматолозите промени значително и моята медицинска работа. В момента работя балансирано естетична медицина иклинична дерматология, което ми носи безкрайно удовлетворение и поддържа ежедневно интересите ми.

 

Как се развихте през годините?

Работих на различни позиции и в различни организации – в академични структури, частно болнично здравоопазване, извънболнична медицинска помощ и неправителствени организации. След работата си в Катедрата по дерматология и венерология на „Александровска болница“, където започнах професионалния си път през 2001 година, поех позицията на началник на отделение по дерматология в „Токуда“ болница. През 2010 година заедно с колеги създадохме Дерматологична клиника „София“ – една от първите частни амбулаторни клиники в София. През 2017 година създадох Дерматологична клиника REVERSE като отговор на непрекъснато разрастващите се потребности на пациентите ми към естетичните процедури. И до момента продължавам да развивам активно тази клиника, но вече напълно балансирано, предлагайки услуги както в областта на естетичната медицина, така и в сферата на клиничната и терапевтична дерматология.

 

Какво ви мотивира да продължавате да надграждате практиката си?

Желанието да се развивам, използвайки постиженията на съвременната медицина. Винаги съм се стремяла да предлагам на пациентите си най-новите и съвременни средства за справяне с медицинските им проблеми и подобряване на естетичните им търсения. Най-мотивиращото нещо за всеки лекар е в края на деня да знае, че е помогнал!

 

Как развихте себе си като личност през годините?

С работа, непрекъснато изправяне пред нови избори и много предизвикателства, не само в областта на медицината. С годините започнах да развивам интереси и познания в областта на мениджмънта, маркетинга, счетоводството, финансите и всички други аспекти от организирането на частна практика и постепенно се превърнах в предприемач. Тези качества, заедно с другите, развити като лекар в годините ми позволяват да се справя с повечето предизвикателства, пред които се изправям. И не на последно място се опитвам да бъда майка и съпруга, което със сигурност внася емоционален баланс в иначе много забързаното ми ежедневие на лекар и предприемач.

 

Какво ви провокира и как успяхте да преодолеете професионалните спънки в кариерата си?

Като специалист лекар ме провокират трудните медицински случаи. Развитието на технологиите и продуктите и непрекъснатата провокация да не изоставаш в познаването и прилагането им е страхотен стимул, защото само така можеш да предлагаш медицински услуги на световно ниво. За мен като специалист и предприемач е от изключително значение човек да запази детското си любопитство към непрекъснато развиващия се свят. Само така можем да вървим напред, в противен случай ставаме хора от миналото поколение. В момента при бързо развиващата се комуникация и непрекъснатото навлизане на технологии в бита и ежедневието ни не можем да си позволим да останем в миналото, още повече когато предлагаме иновативни процедури в една нова медицинска специалност. В естетичната медицина буквално всеки ден се появяват нови продукти, нови технологии и нови начини за промяна на кожата и лицето ни. За себе си мога да кажа, че нито за ден не съм прекъсвала образованието си и усъвършенстването си и нямам никак во намерение да спра да следвам тази посока. Като собственик на дерматологична клиника, медицинските амбиции са съпроводени и с бизнес цели. В тази плоскост спънките са неизбежни, още повече че тук съм непрофесионалист. Но с лична организация, амбиция, непрекъснато трупане на нови познания и с много любопитство и смелост дори и неясните на пръв поглед теми намират отговорите си. Вярвам, че само чрез трудните ситуации и решения израстваме и се учим от опита си. Единственият ефективен начин за преодоляване на препятствията, който аз познавам е чрез непрекъснат процес на обучение и разширяване на познанията си. На това се опитвам да науча и младите си колеги – да се усъвършенстват всеки ден, за да могат да предложат най-качественото и професионално медицинско обслужване на пациентите.

 

С какво най-много се гордеете?

С удовлетворението на пациентите си! Аз съм на първо място лекар и успехите ми се мерят основно с това да съм постигнала резултат в терапията при хората, които са ми се доверили. Приоритизирането на нуждите на пациента и откликване на неговите потребности са част от моята лична философия като специалист-дерматолог. А когато говорим за човека, който живее извън „бялата престилка“ бих посочила и ежедневните победи, които постигам по пътя, който съм си начертала. Гордея се с екипа си, който изградих в годините, и в чието лице виждам едно естествено продължение на опита, който предавам, и отдадеността, с която гледат на призванието си.

 

За какво мечтаете в професионален план?

Като лекар-дерматолог за мен е важно винаги да съм наясно с новостите в областта, в която работя. Ето защо възможността да прилагам иновативни продукти и апарати е един от най-силните ми стремежи в професионален план. Като дерматолог с опит се опитвам да го предам на младите си колеги и да бъда техен ментор в процеса им на съзряване и формирането им като специалисти. Основен стремеж е да ги видя успели, поели с нужната доза самочувствие и увереност отговорността да лекуват и да предават опита си.И като естествено продължение на тези две мои цели идва и тази на мениджъра – да направя REVERSE – марката, която развивам от 5 години достатъчно разпознаваем бранд и синоним на качествена медицинска грижа в областта на клиничната и естетичната дерматология.

 

Какво ви даде участието в Aesthetic Business Academy?

Винаги съм казвала, че срещите с колегите са безценни. Но освен с вече познати колеги, Aesthetic Business Academy ми да даде възможност да срещна и много нови бизнес ориентирани хора, развиващи себе си и брандовете си в областта на естетичната медицина и козметичния сектор, с които успяхме да обменим от опита си. Организацията на този вид обмен е трудна, но от изключително значение за нас като специалисти, но и като собственици и мениджъри на центрове за естетични услуги. Темите и лекторите, които развихте през този период бяха полезни както за мен самата, така и за екипа ми – а това в инвестиционен план е повече от страхотно! Благодаря ви!

 

Beauty Woman Magazine

September 2022

Related posts

Call Now Button